Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) er ute i Adressa med en kronikk som inneholder i alle fall én feil om penger og kollektivtilbud. Så langt er det kun MDG som har kasta seg på et slags motsvar. Hvorfor kommer ikke flere partier på banen med kronikker og argumentasjon mot Sandvik? Utspillet Sandvik kommer med er jo perfekt for diskusjon, enten den ene eller andre veien.

Det er mitt inntrykk at de færreste politiske innlegg blir besvart av andre politikere, det er en uting for den politiske diskusjonen i byen at ikke flere hiver seg på og mener noe. Det traurige politiske klimaet i Trondheim har vært diskutert før og det er sikkert mange ulike årsaksforklaringer, Arbeiderpartiets dominans, formannskapsmodellen eller et svakt Høyre. Alle de er det vanskelig å gjøre noe med, men å svare på innlegg burde være enkelt. Du trenger ikke å etablere et skriveverksted for å svare, det burde være en ryggmargsrefleks å svare omgående.

Les også

Hva er det med Trondheim?

Kan det være byens størrelse som fører til det slappe debattklimaet? Små forhold gjør det vanskeligere å være kritisk. Selvfølgelig er det et ubehag med det å være uenig med noen du er tett på. Også innenfor idretten og kulturlivet er det en manglende vilje til å kritisere hverandre. Det er noe ukledelig småby over det evige maset om hvor fortreffelige vi er og hvordan de evinnelige samarbeidene og det å beholde en god tone er nesten det viktigste vi driver med.

I mine mørkeste stunder ser jeg for meg hvordan alle nye politikere i denne byen må møte opp for et særlig hyggeliggjørende rituale rundt fontenen i Palmen. Berit Rian, Rolf Jarle Brøske, Roar Hildonen, Tanja Holmen og Lasse Berre står i munkeaktige kapper og skjenker en slags trylledrikk fra fontenen som på homøopatisk vis er satt sammen av små spor av sponsormidler fra SMN, en bit av ei skinnbukse fra Åge Aleksandersen, gamle pokébowls fra Technoport, karbonadesmørbrød fra Britannia, svada fra Bærekraftssenteret, tinnbærsaft fra «Michelinsirkuset» og gammel nostalgi fra det herrens år 1997. Etter en liten slurk blir alle byens politikere fromme som lam og helt ute av stand til å krangle. Derifra er det bare framsnakking, samskaping, formannskapsmodell og trivelige Trondhjem hele veien til neste valg.

Les også

Det finnes ikke noen god uenighetskultur i Trondheim

Og feilen? Sandvik påstår i kronikken at: «I Elgesetergate var det satt av til sammen nesten én milliard kroner for å øke kapasiteten til kollektivtrafikken, nå må vi flytte pengene derifra, siden det ikke blir mulig å gjøre stort annet enn å ruste opp holdeplassene for bussene i gata».

Den milliarden kom ikke til å øke fremkommeligheten for bussene det spøtt, det viste en utredning gjort på bestilling av Miljøpakken. Å bruke én milliard på Elgeseter uten å få noe igjen er sløsing.

Les også

Trondheim og den nasjonale samtalen