Gå til sidens hovedinnhold

EUs forskjellspolitikk i norsk strømnett

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norges tilslutning til ACER skaper større forskjeller blant folk. De med god råd kan kjøpe seg ut av høyere kostnader, mens vanlige folk blir sittende igjen med svarteper.

Fra nyttår innføres et helt nytt system for nettleie. Et system som får støtte kun fra kraftbransjen. Mens vi i dag har en liten fast kostnad og ellers betaler for hver kilowattime vi bruker, innføres det nå tre ledd: Et fastledd, et effektledd og et energiledd.

Energileddet, det vi betaler for den energien eller strømmen vi forbruker, må etter denne forskriftsendringen gjennomsnittlig være under halvparten av strømregninga. Det betyr at det blir mindre lønnsomt å spare strøm – insentivene rettes heller inn mot når på døgnet strømmen forbrukes. Miljøorganisasjonene og solindustrien raser.

Betaling for effekt beregnes ut fra det tidspunkt i døgnet du bruker mest strøm. Da bør du ikke være så uheldig at varmtvannstanken slår inn akkurat når vannkokeren og middagen er i gang. Det går jo bra for de som har skaffet seg et smarthus med elektronisk styring av elbillading, varmtvannstank og varmeovner, men for en vanlig husstand er dette umulig å styre.

Ettersom forskriftsendringen er en indirekte konsekvens av tilslutningen til EUs energiunion og EUs energibyrå (ACER), er dette for oss nok et eksempel på klasseblindhet fra de fire borgerlige partiene som har styrt Norge de siste åtte årene. At MDG stemte for ACER var ingen overraskelse; mer beklagelig var det at også Ap stemte for en tilslutning som vil øke forskjellene mellom de som har mulighet til å investere i ny teknologi og de som ikke har det. Et lite apropos det kan være verdt å ta med i sammenhengen: Enova støtter private husstanders investering i smartstyring med nøyaktig null kroner.

Så hvor kommer denne ideen fra? Vi tviler ikke på at den norske kraftbransjen ville funnet på dette på egen hånd, men de har fått god hjelp fra EU. Selve det å installere smartmålerne var bare en sterk anbefaling, men når det først var gjort så er vi fanget i krabbeteinen. Ifølge §11 i revidert elektrisitetsdirektiv skal alle tilbys en såkalt dynamisk priskontrakt. Det er dette som kommer nå. Som vanlig litt før direktivet faktisk er vedtatt i Norge.

Det nye systemet for nettleie er utformet av Reguleringsmyndighet for energi (RME) som i praksis er ACERs filial i Norge. Ved tilslutning til ACER ble det lovfestet at RME ikke kan instrueres eller påvirkes av norske myndigheter, men skal derimot gjennomføre pålegg fra ACER. Formelt er det fortsatt departementet som vedtar forskriften, men overprøver de RME så får de med EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA å gjøre.

Kommentarer til denne saken