Gå til sidens hovedinnhold

Fake news fra Marit Arnstad

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Marit Arnstad forsøker å gjøre seg morsom på regjeringens bekostning i dagens Trønderdebatt. Men påstandene om at departementer og direktorater eser ut under sentrum-Høyre regjeringen er bare tull. Eller fake news som det heter i våre dager.

Senterpartiets politiske hovedfortelling for tida er staten mot distriktene. Selv er jeg for både desentralisering, distrikter og statlig effektivisering. Men Marit Arnstads lettvinte sjonglering med tall svekker både saken og de gode poengene hun har innimellom.

Marit Arnstad sier at da Sp var i regjering i 2007 var det 59 direktorater, mot 70 nå.

Hun «glemmer» å fortelle at 2005 var året de rød/grønne tok over regjeringsmakt fra H/V/KrF-regjeringen. Da Marit Arnstad og co. forlot regjeringskontorene i 2013 var antallet direktorater økt til 62. Det var altså ingen slanking av staten under Senterpartiet, men det motsatte.

Så er det riktig at det i dag er 70 direktorater, med stort og smått. Men det er altså ikke slik at alle direktoratene er en påplussing av årsverk og byråkrati i den norske statsforvaltningen. Noen eksempler:

Mattilsynet er et «nytt» direktorat, som er en sammenslutning av:

  • Statens næringsmiddeltilsyn
  • Statens dyrehelsetilsyn
  • Statens landbrukstilsyn
  • Fiskeridirektoratets sjømatkontroll
  • 89 lokale næringsmiddeltilsyn

Mens Marit Arnstad krysser av for et nytt direktorat, er altså Mattilsynet effektivisering og samordning. Digitaliseringsdirektoratet ble opprettet 1. januar i år, og er en sammenslåing av Altinn, DiFi og deler av Brønnøysundregistrene. Men i Marit Arnstads regnskap blir det krysset av for nok et direktorat.

Da Høyre, Venstre og KrF overtok regjeringsmakt i 2001 begynte en storstilt utflytting og planmessig etablering av norsk statsadministrasjon i hele landet. Vi tok hele Norge i bruk. Derfor ligger Medietilsynet i Fredrikstad, Vegtilsynet på Voss, Statens Kartverk på Hønefoss, Valgdirektoratet i Tønsberg, Post- og teletilsynet i Lillesand, og størsteparten av Miljødirektoratet i Trondheim. (Miljødirektoratet er også en sammenslåing av to direktorater.) For å ta noen få eksempler. De passer ikke inn i den “Oslo-mot-røkla”-fortellingen til Marit Arnstad.

Arnstad gjør også et poeng av antall statsrådstaburetter i stortingssalen. Faktum er at de siste tretti år har antall departementer vært mellom 16 og 18. Nå er det 16, i regjeringen til Marit Arnstad var det 18. Så har antall statsråder per departement variert fra år til år.

Hvis Sp kommer i regjering neste år, og må få på plass alle med ambisjoner, vil jeg ikke se bort fra at det blir både flere statsråder og departement.

Les også

Det er på høy tid å forenkle staten

Kommentarer til denne saken