Gå til sidens hovedinnhold

Farlig å gjøre ungdom til syndebukker

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var en overskrift jeg reagerte på da jeg leste over nettutgaven til Trønder-Avisa denne uka (19. januar). Det var overskriften «At 20-25 åringer er så avhengig av fest og dram, at de risikerer å smitte foreldre og besteforeldre - som igjen kan dø av korona. Det skremmer oss eldre».

Artikkelen som overskriften tilhører handler om at flere eldre er blitt ensomme under koronakrisen, og at de isolerer seg selv. Ensommet blant eldre er er kjempeviktig tema å snakke om, og det er bra at HUNT4 nå har sendt ut en spørreundersøkelse om dette. På slutten av artikkelen sier Knut Ralfsen, leder i Malm pensjonistlag, at han kjenner mange eldre som er redd for 20-25 åringer som turer rundt og fester, og kan smitte foreldre og besteforeldre.

Det jeg reagerer på er at det er blitt skapt visse holdninger om ungdom og unge voksne under koronakrisen, og det vil jeg nå ta et kraftig oppgjør med. Dette er ikke et rop om at det er så mye mer synd på oss ungdommer enn hva det er på resten under denne pandemien, fordi vi alle er sammen om å gjøre denne dugnaden.

Men helt siden august i fjor da skolene og universitetene åpnet, har det blitt skapt et bilde om at ungdommer og unge voksne drar rundt på fester og ikke bryr seg om smittevernreglene. Det startet med at Bent Høie i august 2020 ga festende ungdom og lave skuldre blant de unge skylden for smitteoppblomstringen som skjedde etter sommeren, og i ettertid har det blitt flere og flere strenge og store innstramminger på skolene og universitetene. Etter jul var det flere tusen studenter som skulle tilbake til studiestedene sine etter juleferien, men kvelden før de aller fleste skulle reise tilbake kom det kontrabeskjed fra regjeringen. Undervisningen ble heldigital, og anbefalingen var å bli hjemme lenger.

Regjeringen sier selv at dagens ungdom står i fare for å bli en «tapt generasjon», og det faktumet tror jeg allerede henger over oss. Psykisk helse er et av de viktigste og største temaene som disktureres blant dagens politikere, og når denne pandemien er over kommer norske politikere til å få seg en kalddusj. Forskning viser at ensomhet og psykisk uhelse blant ungdom har skutt i været under pandemien, samme scenarioet som har skjedd hos den eldre befolkningen. Derfor er det viktig at hvis kommunene og skolene må tilbake til rødt nivå, at det finnes et apparat som kan ta vare på de som sliter mest.

Det er ikke nok å bare ha noen å ringe til, her må det tiltak til som kan forhindre at vi får en oppvoksende befolkning som sliter såpass at det kommer til å koste det norske samfunnet stort. Ja vi skal huske på dagens situasjon og gjøre dette i henhold til smittevernreglene, men om det ikke tas grep straks kan vi snart regne psykisk uhelse som en pandemi i seg selv. Vi har ingen å miste uansett alder.

Det som er farlig med å gjøre ungdommer og unge voksne til syndebukker er at vi står i fare for å få et kaldere samfunn etter pandemien. De aller, aller fleste ungdommer følger de reglene som gjelder. Vi er ikke på skolen. Vi sitter i digitale forelesninger og seminarer. Vi besøker ikke hverandre. Vi sitter enten hjemme hos foreldrene våre eller på hyblene våre. Vi fester ikke. Vi bruker naturen og fjellet for å komme oss ut å få oss frisk luft. Vi er redde for helsa til foreldrene og besteforeldrene våre. Vi bryr oss . Selv har jeg ikke sett min 93-år gamle farmor siden starten på sommeren 2020 da smitten var på sitt laveste i landet.

De aller, aller fleste ungdommer er flinke og tar dette på høyeste alvor. La det ikke være noen tvil. Jeg gleder meg til jeg kan gi en god klem til farmor når alle er vaksinert og samfunnet kan fungere som normalt igjen.

De som faktisk fester og farter rundt kommenterer jeg ikke og interesser jeg meg ikke noe for. Det er ikke min jobb å gjøre.

Vi er alle del av denne store dugnaden, og det hjelper ingen at det fordeles skyld. Verken fra regjeringen eller fra oss som enkeltpersoner. De som beskriver seg selv som «koronapoliti» bør tenke seg om noen ganger før de bruker det begrepet. Jeg liker å tenke at så lenge vi følger de lover og regler som gjelder kommer vi oss raskere ut av denne pandemien. De som velger å ikke følge disse reglene er det opp til det ekte politiet å håndtere. Denne dugnaden er et samarbeid mellom alle deler av samfunnet.

Kommentarer til denne saken