Gå til sidens hovedinnhold

Flere burde fått muligheten

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er uheldig at Storebrand i hemmelighet selger halvparten av Verdal kommune til Bjørn Rune Gjelsten. Det trengs demokratisk kontroll over slike store landeiendommer.

Hele Innherred våknet til sjokknyheten forrige uke: Bjørn Rune Gjelsten kjøper 60 prosent av Verdal kommune fra Storebrand. Værdalsbruket er en av landets aller største eiendommer, og er på 900.000 dekar. Mens folk flest kjøper seg elsykkel eller begynner i kor når de vil dyrke hobbyer, kjøper Bjørn Rune Gjelsten en eiendom på 900.000 dekar. Han sier han vil dyrke hobbyene sine – jakt, fiske og friluftsliv. Vi håper han lar verdalingene gjøre det samme!

For håpe er alt vi kan gjøre. Nå er det Gjelsten som setter rammene. Han bestemmer prisen på jakt og fiskekort. Han kan fortsette å trekke lokale grunneiere for retten, slik Værdalsbruket har gjort i Helgådal de siste årene.

Slik vil vi ikke ha i det Norge. Rikfolk som krangler med lokale grunneiere om tilgang til skogsbilveier og beiterettigheter. Rikfolk som har ressurser til å bruke dyre advokatfirmaer i krangelen.

Dette salget var det visst bare Bjørn Rune Gjelsten som fikk vite om. Og for all del: Vi håper Gjelsten vil være en god eier. Problemet er den manglende demokratiske kontrollen på slike salg. Demokratiet har ingen kontroll på at Gjelsten om noen år ikke selger til utenlandske aktører. Vi vet at ikke-demokratiske krefter med mye penger har stor appetitt på eiendom i vestlige land. Vi håper og tror Gjelsten ikke selger til utlandet – men fra et politisk ståsted er mangelen på demokratisk kontroll på slike eiendommer et problem. Derfor bør loven endres.

Storebrand har rett og slett holdt det hemmelig at eiendommen skal selges. Derfor kom nyheten som en bombe da pressemeldingen kom. Vi hadde forventet at et seriøst selskap tok lokalmiljøet mer på alvor. Vi er skuffet over at salget gjennomføres uten noen form for lokal involvering. Storebrand – ett gigantisk selskap, hvor konsernsjefen er styreleder i Værdalsbruket – vet utmerket godt at dette er en eiendom det er stor lokal interesse for. På 1990-tallet sa Storebrand at Værdalsbruket ikke var til salgs. Når det nå ble solgt, har det vært mindre åpenhet om salgsprosessen enn ved et vanlig eneboligsalg. Det er et stort paradoks.

Dette er den type sak som viser forskjellen på en Ap-regjering og en Høyre-regjering. Arbeiderpartiets politikk er å endre konsesjonsloven, slik at politiske myndigheter blir involvert i salg av store skogeiendommer. Vi er også glade for at vårt parti mener det skal være priskontroll på slike store eiendommer, på samme måte som for gårder. Vi håper på regjeringsskifte til høsten, så vi får en slutt på at vår viktigste ressurs – naturen – selges uten demokratisk kontroll.

Arbeiderpartiets grunntanke er å sette fellesskap foran kapital. Derfor går Arbeiderpartiet til valg på å endre konsesjonsloven, slik at store utmarkseiendommer må ha konsesjon. Slike eiendommer bør selges til fellesskapet, til en pris som fellesskapet kan betale!

Det er helt nødvendig at landet får en ny regjering. Neste gang kan det være Jack Ma eller Mohammed bin Salman som kommer og kjøper opp norsk natur. Vi gjetter Erna Solberg vil sitte like mye på hendene sine da, som hun gjør når regjeringen hennes ville tillate salget av Bergen Engines til russiske interesser.

Det er trist at de borgerlige ikke ser at fellesskapet bør eie de store verdiene her i landet. De er for viktige til å overlates til private rikinger.

Vi trenger en ny regjering. Nå.

Kommentarer til denne saken