Torsdag sparker Trønderdebatt og Trønder-Avisa i gang den trønderske valgkampen, med en fem timers lang politisk debatt direktesendt på nettavisen vår, som du også kan følge i opptak på Trønder-TV.

Det er kanskje mye forlangt at noen skal sitte klistret i fem timer for å følge en politisk debatt, men dette er vår måte å markere at den sakspolitiske debatten må løftes høyere på dagsorden. Det er i dag flere ting som truer eller utfordrer debatten og demokratiet.

Se direkte: Den store Trønderdebatten

En av dem er hets, trusler og hat. Altfor mange politiske kandidater opplever å bli utsatt for grov sjikane, nettmobbing eller usaklige personangrep. I kommentarfeltene på Facebook og andre steder er det nærmest en selvfølge at debatten om omstridte politiske saker drukner totalt i en brun grums av usakligheter og hat.

MDGs Lan Marie Berg har de siste årene kanskje vært det tydeligste eksempelet på hva en politiker må tåle for å drive med politikk, men det er mange andre. Selv Marit Arnstad, en av landets aller mest erfarne og hardhudete politikere, forteller nå om hvordan hun opplever det å være politiker. "For første gang gruer jeg meg litt til valgkamp, til de harde ordene og beskyldningene", skrev hun på Facebook i går.

Ytringer som bryter med norsk lov må selvsagt straffes, men det er mange andre holdninger vi bør ta et oppgjør med. Noe av dette kan partiene selv gå i front for. Altfor mye av valgkampen handler etter vårt syn om å sverte eller male andre. Partiene drilles til å bruke ord som "populist", "sosialist" eller "rødgrønt eksperiment" - høyresiden beskrives som "kald", Sylvi Listhaug er "ond" og Jonas Gahr Støre "stiller ikke opp for ytringsfriheten". I tillegg til merkelappene på hverandre, er partiene også svært opptatte av hverandres politikk.

Det kan være grunn til å sammenligne hvordan de to siste regjeringene har utviklet landet, men det er ikke automatisk sånn at selv om færre melkebruk er lagt ned under Erna enn under Jens, så har Erna ført en fornuftig politikk. Slike eksempler er det mange av. Flere politikere, også i Nord-Trøndelag, kan med fordel bruke mer tid på egen politikk og mindre tid på andre partier.

Mediene må også ta ansvaret for at den politiske debatten handler for lite om politiske saker. Det skrives og spekuleres mye i spill, mulige regjeringer og personkabaler. Vi tror velgerne vil høre mer om hvilke politiske forskjeller det er på partiene, om saker som angår dem. Det er selvsagt viktig hvem om en ny rødgrønn regjering er avhengig av Rødt eller MDG - eller om Erna Solberg skal i regjering med Sylvi Listhaug, men da fordi dette har faktiske politiske konsekvenser. Da må disse konsekvensene komme tydeligere fram.

God valgkamp!