Gå til sidens hovedinnhold

Folk må bli lytta til, og slippe og stå med lua i handa

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At små forskjeller, trygghet, og tillit bidrar til mer verdiskaping er ikke noe Arbeiderpartiet har funnet på.

OECD har analysert sammenhengen mellom ulikhet og økonomisk vekst, og konklusjonen er at økt ulikhet bidrar til en lavere økonomisk vekst.

Og vi vet jo at en lavere økonomisk vekst fører til mindre til fordeling. Vi kan altså skape mer for å dele, ved politisk å bidra til mindre forskjeller, mer inkludering, tillit og fellesskap.

I sju år har de rikeste fått økt skattelette, mens nye avgifter og fjerning av velferdsordninger har rammet de med minst å rutte med. Høyreregjeringen fører en politikk som gjør at tilliten og tryggheten svekkes og forskjellene øker mellom folk.

En ny SSB-rapport viser at ulikheten i Norge har økt dramatisk. Dette skyldes ikke covid-19, covid 19 forsterker bare utfordringen ytterligere.

Høyresidas politikk er tydelig basert på en ideologi der de rike skal belønnes og velferdstjenestene begrenses eller privatiseres. Lederlønningene har økt formidabelt, mens pensjonister, og vanlige arbeidsfolk mister kjøpekraft, og tryggheten sin.

Vi vil ikke ha det slik. Et løsarbeidersamfunn har vi fått. For eksempel liberalisering av drosjenæringa hvor sjåførene er uten mulighet til å leve av lønna si, og sitter og venter på oppdrag uten lønn. Renholdere i jernbanen og forsvaret har mistet opptjente pensjonsrettigheter, lønns og arbeidsvilkår svekkes.

Som om ikke det er nok så ble det i fjor 36.000 nye uføre. Det er faktisk over halvparten av et årskull i Norge. Sju av ti i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon ønsker en jobb tilpasset dem. De trenger trygghet og et verdig liv.

Vi trenger mer fellesskap og høyere tillit, men nå har denne regjeringa satt oss flere tiår tilbake.

For ikke er det bare verdiskapingen som svekkes ved økte forskjeller, menneskeverd, likeverd og livskvalitet svekkes også.

Folk må bli lytta til, og slippe å stå med lua i handa. Vi trenger en ny kurs for landet, vi trenger ei ny regjering!

(Dette innlegget ble holdt av Stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø i dagens trontaledebatt i Stortinget, og er gjengitt med tillatelse -red.)

Kommentarer til denne saken