Gå til sidens hovedinnhold

Fortell sannheten om formuesskatten, Tyldum!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Namdalsavisa)

I et intervju med NA om formuesskatt, forteller Senterpartiets andrekandidat til Stortingsvalget Per Olav Tyldum at store formuer må bidra mer og at Sp går til valg på å øke bunnfradraget til 1,7 mill kr. Det riktige er vel 1,8 mill kr skal man tro Sp sitt eget alternative statsbudsjett, altså en økning av bunnfradraget på 300 000 kr.

Les også

NHO-direktør slakter planene om økt formuesskatt: – Kan på sikt radbrekke norske bedrifter i distriktene

Videre påstår Tyldum at Sp ikke vil øke formuesskatten slik Arbeiderpartiet foreslår og vil beholde den slik den er i dag. Dette er ikke annet enn å føre velgerne bak lyset! Jeg skjønner at det kan føles ubehagelig for Tyldum å si det som det er, siden han har en stor industripark i egen kommune. For virksomhetene i Skogmo industripark med 57 små- og mellomstore bedrifter med 800 arbeidsplasser og en årlig omsetning på 3 mrd kr, må belage seg på en gedigen økning av skatteregningen om Sp og Tyldum kommer til makten etter valget 13.september.

Sannheten er at Sp vil øke formuesskatten med 4,54 mrd kr, derav 3,86 mrd kr på arbeidende kapital. Det betyr en 53 % økning av formuesskatten på norskeide arbeidsplasser over hele landet.

Elementene i Sp sin kapitalbeskatning er følgende:

· Øker verdsettelsesrabatten på driftsmidler fra 45 til 60 %.

· Øker satsen i formueskatten til 1 prosent og bunnfradraget til 1,8 mill. kroner

· Reduserer verdsettelsesrabatten for aksjer til 25%

· Nytt trinn 1,1% formuesskatt for formue over 20 mill.

Sp foreslår i tillegg en 11 prosent økning i utbytteskatten som vil ramme norske bedrifter.

Bare Sp, SV og Rødt ønsker dette. Det viser hvor langt til venstre har gått i skattepolitikken.

Sp og venstresiden planlegger nå altså å tappe bedrifter i rundt om i Norge for milliarder av kroner mer og sende disse til Oslo. Det vil gå utover arbeidsplasser i hele landet, også i Nord-Trøndelag. Tall fra BI og Ny Analyse viser at selv om økt formuesskatt rammer bedrifter i hele landet, så rammer den særlig hardt i mindre sentrale strøk.

I Nord-Trøndelag jobber nesten halvparten (43%) av alle ansatte i aksjeselskaper med eiere som vil måtte betale økt formuesskatt med venstresiden. I Oslo gjelder dette derimot bare 30% av de ansatte. Disse bedriftene vil med Sp få en 60-80 prosent høyere skatteregning på grunn av økt skatt på arbeidende kapital og økt utbytteskatt.

Dette skyldes at bedrifter i spesielt Oslo og Akershus i større grad enn ellers i landet er eid av utlendinger, og som kjent er det bare nordmenn som må betale formuesskatt. Utenlandske bedriftseiere slipper unna, og får dermed et urettferdig konkurransefortrinn.

Det er utrolig at Senterpartiet vil øke utbytteskatten samtidig som de øker skatten på arbeidende kapital. Det er et målrettet angrep på egenkapitalen til norske eiere i distriktene. Sp og Tyldums retorikk er at de er på lag med næringslivet i distriktene, men realiteten er at de bare forsyner seg og sender pengene til Oslo.

Senterpartiets skattepolitikk er en ren gavepakke til utenlandske investorer, ettersom de slipper helt unna formuesskatten. Formuesskatten er en stor konkurransefordel for dem, og den blir større om de rødgrønne får makten. Senterpartiet prøver å fremstille seg selv som distriktets beste venn, men i realiteten har Sp en politikk som flytter mer penger og makt fra regioner som Trøndelag og Namdalen til Oslo.

For å få fart på Norge må vi skape mer – ikke skatte mer!

Arbeidsledigheten er kraftig redusert siden pandemien traff Norge, men vi er fortsatt inne i krevende tider. 150 000 nordmenn er fortsatt helt eller delvis arbeidsledige og flere bedrifter ligger med brukket rygg. Jobbene vi har mistet er i privat sektor. Dette er jobber som betaler for sykehus, skole og hele velferden vår. For å få fart på Norge må vi få fart på bedriftene. Valget står mellom økte skatter eller flere jobber. Flere i jobb gir mer velferd.

Kommentarer til denne saken