Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt bare draktene som minner om RBK

Hvis koronaen blir avblåst i morgen, og Rosenborg får anledning til å fylle Lerkendal i neste hjemmekamp: Hva tror du skjer da?

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg tror folk blir hjemme, fordi de er i stand til å kjenne igjen et Rosenborg-lag hvis de ser et. Fortsatt er det bare draktene som minner om RBK.

Så skal det naturligvis sies at det helt tydelig ble frigjort noe energi etter utvisningen i går. Når spillerne ikke lenger hadde noe å tape, kom det en slags fandenivoldskhet inn i laget som bidro til at de presset inn to mål. Men Rosenborg har aldri vunnet noe som helst på fandenivoldskhet.

Det er tid for både det ene og det andre Nils Arne-sitatet, dessverre, og dette er ett av dem: «Rosenborg har bare ett produkt; fotball-laget». Det er kvaliteten på det produktet som er alle problemers mor nå. Resultatet mot Glimt sto i stil med prestasjonen.

Nå venner folk seg av med å gå på kampene, og opplever det neppe som noe savn. Det er lenge siden Rosenborg mistet halve kongeriket. Entusiasmen utover landet forsvant når laget sluttet å prestere internasjonalt, og det skal innrømmes: Lukket seg inne og glemte å by på seg selv. Det startet med den svenske treneren som senere ble landslagstrener. Etterpå har de kulturelle prestasjonene vært like ujevne som de sportslige, toppet med en rettssak og diverse oppsigelser for øvrig.

Det er ikke der det starter. Men det kan være medvirkende til at entusiasmen går over i likegyldighet også på hjemmebane i Trøndelag.

Ståle Gjersvold kunne ikke gjort noe annet som styreleder enn det Ivar Koteng ikke kan. Hva skal styret gjøre, annet enn det som helt sikkert er diskutert vegger oppad og stolper ned: Hente Åge Hareide, som ikke akkurat dyrket RBK-stilen som RBK-trener, men som er RBK-er av topp kvalitet som type; kunnskapsrik, åpen, direkte, og en drivende dyktig leder? Kanskje det, men han sitter med foten høyt og kan knapt røre seg etter operasjon i kneet. Ikke ideelt.

Trond Sollied er den andre opplagte kandidaten. Han er den eneste som kan RBK-spillet, og vet hvordan det skal øves inn og tilpasses de spillerne han har nesten like godt som originalen. Men han var ikke heldig i sitt siste møte med RBK-styret. Han er ikke kulturbygger som Åge. Styret er åpenbart fryktelig i tvil.

Jeg tror i alle fall ikke ledelsen skal lene seg på et annet Nils Arne-sitat: «Det er ingen ting som blir så fort historie som en fotballkamp». Det er langt i fra å være av hans beste, og kan ikke brukes til noen ting nå, etter at kopien fra Bodø har vært her og minnet originalen om hvordan det var, med fremoverspill og bevegelser i forkant av pasningene.

Torgeir Børven og Litj-Per kan ikke gjøre noen forskjell. Den eneste aktuelle spilleren som kunne gjort det, er Ole Kristian Selnæs.

Men heller ikke han kan reparere Einar Tambarskjelves bue, som røk i slaget ved Svolder, med skjebnesvangre følger, som Snorre beskriver det:

-Hva brast så høyt der?, spurte Olav Tryggvason

-Norge av di hand, konge!, svarte angivelig Einar.

Det kan være Rosenborg som betydelig trøndersk kulturinstitusjon som røk på Lerkendal torsdag kveld.

Kommentarer til denne saken