Gå til sidens hovedinnhold

Fotballen ber ikke om unntak

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Helseminister Høie sier nei til breddefotballen for de over 20 år, og viser til enmeters regelen. Han sier at det fotballen ber om er unntak fra den, og det er det for eksempel ikke på utesteder.

Det er forståelig, men:

Hvorfor skal trening og kamper anses som et unntak for enmetersregelen, når både FHI, Nakstad i Helsedirektoratet og våre naboland ikke anser selve kampen som brudd på enmetersregelen? De under 20 år og Toppfotballen har nå holdt på i lengre tid uten at det er rapportert smitte fra noen av disse aktivitetene. Det samme gjelder våre naboland. Dette kunne blitt oppklart om Helsemyndighetene og Høie ikke hadde sagt nei til å møte NFF for å lytte til problemstillingen og de praktiske løsningene.

Den begrensede kontakten mellom spillerne er dokumentert i forskningsartikler fra både Tyskland og Danmark og FHI skriver selv i notatet sitt den 6. mai i år, på et tidspunkt hvor smitten var høyere enn idag:

«Idrett eller aktivitet hvor det er mulig å holde minst 1 meters avstand i den største delen av tiden eller hvor man kan tilpasse aktiviteten slik at man oppfyller dette, vurderes som lav risiko og bør kunne åpnes for. For eksempel fotball hvor man har nær kontakt under 1 meter i veldig korte tidsrom utgjør liten risiko».

Med andre ord er ikke dette å anse som et unntak fra enmetersregelen. Det er som Nakstad sier; publikum og kioskkøen som er utfordringen, men der trenger man ikke unntak - for kioskene kan holdes stengt og publikum kan begrenses slik at enmetersregelen og smitteverntiltakene oppfylles. Dette gjøres jo allerede i de kampene som er igang for de yngste. Dessuten er det hverken publikum eller kiosk på trening, så det bør kunne starte umiddelbart.

Det er riktig å nødvendig å bremse åpningen av samfunnet år smitten øker, men smitten øker med bakgrunn i en risikofylt åpning av samfunnet mot utlandet som regjeringen selv har initiert. Det var regjeringens valg og prioritering.

Da blir det vanskelig å forstå at aktiviteter som er sunne og smittefrie, og som har lagt ned betydelig dugnadsinnsats mot smitte i snart et halvt år, må holde stengt, mens regjeringen bremser litt på åpningen av utrygge arenaer, mens de fortsatt holder grensene åpne.

Kommentarer til denne saken