(Nidaros)

Mandag kveld landet Milos Milojevic på Værnes. Der ble han hentet av Rosenborgs sportssjef Mikael Dorsin. Når dette skrives sitter de trolig og forhandler om serberens personlige kontrakt og betingelser som gjør han til klubbens nye hovedtrener fra januar 2022.

Milojevic startet sin trenerkarriere som assistent hos islandske Vikingur i 2013. I den rollen ble han i tre sesonger før han overtok hovedtreneransvareret i klubben fra 2015 til 2017. Deretter gikk veien videre til svenske Mjällby der serberen i løpet av to sesonger, det siste som hovedtrener, tok klubben opp til Allsvenskan i 2019.

Der er den forholdsvis lille klubben fra Blekinge fortsatt. I år endte de svarte og gule fra Strandvallen på en svært respektabel 9.plass i den høyeste divisjonen i Sverige og spiller i 2022 i Allsvenskan for tredje år på rad. Mye av grunnlaget er det nettopp Milojevic og hans team som har lagt.

Etter endt oppdrag i vårt naboland gikk ferden tilbake til hjemlandet igjen der han har vært assistenttrener i den serbiske storklubben Røde Stjerne i 1.5 år helt til Stockholmsklubben Hammarby sparket Stefan Billborn fra sin post og var på utkikk etter ny hovedtrener i sommer.

Milojevic ble ansatt som hovedtrener i Hammarby 13. juni i år, ganske så nøyaktig to uker etter at klubben vant den svenske cupen for aller første gang i historien. Fansen hadde fått nok av lokale Billborn, som tross alt er en populær mann og som klarte noe så sjeldent som å vinne en tittel som trener for den populære klubben fra bydelen Södermalm sør i Stockholm.

Serberen fikk også en god start på tilværelsen som trener for de grønne og hvite fra Södermalm. Selv om det "bare" ble 1-1 hjemme mot Halmstad i Milojevics første kamp som sjef for Stockholmsklubben, slo de kraftig tilbake og vant hele 5-1 hjemme over Degerfors i hans andre kamp i trenerstolen.

Det skulle gå sju seriekamper før Hammarby tapte sin første kamp under serberen, 0-2 hjemme mot Elfsborg i midten av august. Da hadde de tre seire og tre uavgjorte på de seks første kampene i en periode der laget også var inne i en hektisk periode med både seriekamper og kvalifisering til Conference League.

Milojevic tilførte laget og troppen masse energi fra dag én og hans filosofi og lederstil var ganske tydelig. Jeg husker godt bortekampen mot Örebro tilbake i juli. Tidlig mål, tydelig struktur og et press-spill som må ha kostet krefter. Dette til tross for at Bajen på den tiden spilte torsdag, søndag, torsdag, søndag i over én måned.

I kvalifiseringen til Conferenec League var den svenske klubben bare en straffesparkkonkurranse mot Basel unna et historisk gruppespill. På veien dit hadde Stockholmerne slått ut både Maribor og Cukaricki og snudd 1-3 tap i Sveits til 2-0 seier og ekstraomganger hjemme. Nærmere et gruppespill i Europa er det vanskelig å se for seg at den svenske klubben skal komme med det aller første.

Totalt ble det tolv seire, seks uavgjort og fire tap i Allsvenskan under serberens ledelse. Hammarby avsluttet lørdag årets sesong med å slå Kalmar 5-3 hjemme på Tele 2 Arena og endte dermed opp på 5. plass på tabellen. Den svake starten på sesongen, noe som også var bakgrunnen for at Billborn måtte pakke sakene i juni, ødela mulighetene for å blande seg inn i den absolutte gullkampen.

Hva kan vi så forvente oss av Milojevic? Som Hammarby-fan i over 25 år har jeg sett det meste av klubbens kamper også i år. Personlig har jeg inntrykk av at klubben fikk et umiddelbart løft etter hans inntreden. Hans tydelige spillestil og evne til å satse på unge talenter ble godt tatt imot av fansen.

Han har variert fra å spille 3-4-3, 3-5-2 og også litt 3-4-1-2 med ganske vellykket resultat. Fellesnevneren hele tiden er en forsvarstreer og sidebacker høyt i banen. Han forsterket også nylig laget med Joel Nilsson fra nettopp Mjällby. Han skal spille for Hammarby fra januar 2022. En energisk, litt klassisk Milojevic-type.

Som type er han ganske tøff og krevende i lederstilen. Han setter krav til spillerne og omgivelsene og er ikke redd for å ta nødvendige grep. Samtidig er ikke serberen redd for å by på seg selv til pressen. I sin klassiske gebrokne svensk/engelsk har han underholdt pressekorpset ved flere anledninger inneværende sesong. Gjerne i både 15 og 20 minutter, så har kan det være mange gullkorn i vente.

Passer han inn? Det er det store spørsmålet. Fra jeg hørte Milojevic-ryktene og så dagens nyheter har jeg hatt en magefølelse av at det kan være god kjemi. Serberen er akkurat den type trener Rosenborg trenger. Tror jeg. En sulten 39-åring med tøffe krav og ambisjoner høres ut som romanse i mine ører, men det er ting i klubben som må legges til rette for at han skal lykkes med dette oppdraget.

Alt fra styretopper, assistenter, akademisjefer og det hele. Det handler om å dra i samme retning. Nå skal ikke jeg fjerne og ansette folk, men lista over trenere som har mislyktes på Lerkendal de siste årene begynner å bli urovekkende lang. Noe sier meg at klubbens største problem kanskje ikke ligger på trenersiden.

Tiden vil vise. I januar starter oppkjøringen og i april begynner trønderne å stille krav og ha forventinger. Da er det bare gull som er godt nok. Det kommer det alltid til å være i Trondheim. Å hoppe etter den godeste Nils Arne fra Orkdalen har vist seg å være en ganske så krevende utfordring.

Kanskje kan 39 år gamle Milos Milojevic være mannen som trønderne kan få juble litt sammen med igjen? Det begynner nemlig å bli en stund siden sist.