Gå til sidens hovedinnhold

Fra null til hundre på ett døgn

Den atskillig mer aggressive virusvarianten som først ble oppdaget i Storbritannia, har antakelig fått spre seg ganske uforstyrret i Norge siden nyttår. Verre inngang på året kunne vi knapt fått.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fram til fredag morgen var det mange som hadde begynt å puste lettet ut. Stortinget overprøvde regjeringen og vedtok at blant annet spisesteder i områder hvor det er liten eller ingen smitte, kan få anledning til å servere alkohol – vel og merke til maten. Smittetallene har vært markant på vei ned den siste uka. Vi hadde vunnet kampen mot viruset. Igjen. Trodde vi.

Så begynte det å komme urovekkende nyheter utover dagen. I den nye storkommunen Nordre Follo viste det seg at to eldre innbyggere som døde på nyåret, var smittet av den nye koronavarianten. Årsaken til at nyheten kom først nå, er at det foreløpig tar inntil to uker å analysere prøvene. Den lange tiden det går fra prøven tas til svaret foreligger, har gitt viruset fritt spillerom. I dag våknet vi til nyheten om at viruset har spredd seg til mange kommuner i gamle Østfold – og til Oslo. Dessverre er det svært liten grunn til å tro at det har stanset her. I løpet av ett døgn gikk vi fra forsiktig optimisme til resignasjon. Skal dette aldri ta slutt?

Det hjelper ikke på humøret at vi dagene før fikk bekreftet at Norge de kommende månedene vil få mange hundre tusen færre vaksinasjonsdoser enn bestilt. Årsaken er produksjonsutfordringer. I verste fall kan levering av bortimot én million doser bli kraftig forsinket. Det betyr at en halv million mennesker må vente flere måneder før de blir vaksinert – noe som igjen vil utløse en betydelig dominoeffekt.

Foreløpig er det ikke den nye mutasjonen påvist i «fri flyt» i vår del av landet, men det skal fryktelig godt gjøres dersom vi går fri – hvis vi ikke allerede er rammet. Vi vet at 5 prosent av alle tester som tas, undersøkes for den nye varianten. Så tar det 12 – 13 dager før man har svaret på denne 5-prosenten. Dette skaper store blindsoner – som gjør det fryktelig krevende for både nasjonale og lokale myndigheter å treffe riktige tiltak. Og fordi det tar så lang tid å få svar på prøvene, er man kontinuerlig bakpå – noe som igjen vanskeliggjør smittesporing. For hvem husker helt nøyaktig hvem man traff for to-tre uker siden? Og legger vi til at det nye viruset smitter langt lettere enn varianten vi hittil har stiftet bekjentskap med, slik at man frykter at eksponering i mindre enn fem minutter kan være nok, får vi en helt ny situasjon. I summen av alt dette finner vi alvoret som nå preger både helsebyråkrater og politikere.

Oppfordringen også i Trøndelag nå må være tydelig: Hold avstand i den grad dette er mulig. Begrens nærkontakter. Ha i bakhodet at den nye mutasjonen allerede kan være i omløp. Kanskje tar det to-tre uker før vi får de første positive prøvene. Da kan mye være for sent, dersom vi har oppført oss som om vi går fri. Den sjansen må vi ikke ta. I Storbritannia har man i praksis lukket samfunnet i flere måneder. Rapporter fra det britiske helsevesenet viser at man med massive tiltak klarer å holde smittesituasjonen i sjakk, men trykket på sykehusene er fortsatt konstant – noe som viser at kampen langt fra er over. Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at tilsvarende skjer hos oss.

Den norske suksessen i virusbekjempelsen ligger i at vi har klart å unngå at helsevesenet, ikke minst sykehusene, har blitt overbelastet. Dermed klarer vi å gi god behandling til alle som får Covid-19 – og ikke minst, noe vi absolutt ikke må glemme; vi klarer å behandle alle andre. I mange land sender man nå alvorlig syke kreftpasienter hjem, og man sliter med å ta unna akuttpasienter som ikke er smittet av korona – blant annet fordi man må overholde et ekstremt strengt smitteregime.

Det moderne samfunnet er sårbart i møte med utfordringer lik de vi har sett siden starten på 2020. Skal vi ha noe håp om at vi går tilbake til en mer normal situasjon i løpet av året vi snart har gjort unna én måned av, må vi ta smittesituasjonen på alvor. Da må vi alle bidra.

Kommentarer til denne saken