Gå til sidens hovedinnhold

Fremdeles blir kvinner fratatt den viktigste rettigheten de har i møte med abortnemnda

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette innlegget ble holdt på Arbeiderpartiets landsmøte 15. april og gjengis med tillatelse. -red

Gode landsmøte. La meg ta dere tilbake til 1913.

I 1913 er abort ulovlig og kvinner begynner å samle seg i kampen for å bestemme over egen kropp. En kamp de kjempet basert på arbeiderbevegelsens verdier. Våre verdier.

Men gode landsmøte, de siste 40 åra har det ikke skjedd stort. For fremdeles er det slik at to ukjente personer kan bestemme over meg og min kropp.

Fremdeles blir kvinner fratatt den viktigste rettigheten de har i møte med abortnemnda. Og da trenger vi ikke ei utredning for å forstå at abortnemnda har en makt over kvinner som ikke hører hjemme i 2021.

For så lenge noen andre kan ta avgjørelser på vegne av min egen kropp, kan vi ikke si at norske kvinner i dag bestemmer selv. Nå har vi en gylden mulighet til å sørge for at Arbeiderpartiet havner på rett side av historien. Der Høyre bruker mine rettigheter som et simpelt forhandlingskort, skal Arbeiderpartiet verne om - og styrke dem.

Tiden er overmoden for å gi oss kvinner reell selvbestemmelse. Vi skal bli møtt med tillit og respekt, og det er vi - og bare vi - som skal ta avgjørelser over vår egen kropp.

I 1913 kjempet kvinner for retten til å bestemme over egen kropp - og over 100 år senere står vi mange her i dag og gjør det samme. Landsmøte: Jeg ber dere stå i den kampen med oss, la oss fjerne abortnemndene en gang for alle.

Kommentarer til denne saken