Gå til sidens hovedinnhold

Fylkessammenslåing og sentralisering

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å delta i debatten på Trøndelagsmøtet i januar 2016 var en selsom opplevelse. I en nesten euforisk stemning for sammenslåing av Trøndelagsfylkene var det merkverdig å være den ene stemmen imot. Stemmen som sa at her burde det være folkeavstemning. Stemmen som sa at «dette vil bety sentralisering».

I debatten var det unisone svaret fra kommunalminister Jan Tore Sanner (Høyre) og Anne Marit Mevassvik og Tore O Sandvik (Aps fylkestopper) at Senterpartiet svartmaler. Her er det bare muligheter – ingen trusler, fikk vi høre.

Fire år etterpå sitter vi her med en regjering som har sulteforet fylkene økonomisk, statlige etater som Politiet, hvor mer og mer trekkes til Trondheim og en analyse av utdanningsdirektøren hvor spørsmål om nedlegging av videregående skoler i gamle Nord-Trøndelag aktualiseres fordi det må bygges nye skoler i Trondheim.

Det er jo egentlig rått parti. Trondheim med sine 200.000 innbyggere mot Nord-Trøndelag med sine 140 000. Tyngdepunktet er ikke bare forskjøvet. Nå settes ALT i spill.

De statlige etatene har allerede gjort det. Politiet er sentralisert rundt aksen Trondheim–Værnes. Domstolene er under sterkt press både på Fosen og i Namdalen. Nord Universitet har antagelig ikke gitt opp tanken på å angripe studiestedene på Steinkjer og i Namsos.

Nord- og Sør-Trøndelag har på mange måter brukt sine videregående skoler forskjellig. I nord har videregående skole handlet om hvordan du kan utvikle det lokale samfunnet og arbeidslivet. Hvordan utdanning og næringsliv kan kobles sammen. Den videregående skolen har vært en utviklingsfaktor.

Derfor har man også kjempet fram og utviklet en desentralisert skolestruktur. Erkjennelsen av at skolen samvirker med samfunnet rundt seg, har vært stor. Derfor har vi tre videregående skoler i Namdalen. Derfor får Kværner Verdal påfyll av ungdommer fra Verdal videregående skole. Og Inderøy berikes av det kreative miljøet rundt Inderøy videregående skole.

I dag sier sjølsagt alle at de skal sikre skolene. Alle må si det. Men på lengre sikt er alt satt i spill. Dette er en debatt som ikke hadde eksistert uten sammenslåingen av fylkene. Den er et resultat av sammenslåingen. Uten den ville vi aldri ha diskutert om skoler i nord burde nedlegges for å bygge nye skoler i Trondheim.

Det var en selsom opplevelse å delta på Trøndelagsmøtet i 2016. Jeg husker fortsatt følelsen av å stå alene. Men det er ikke viktig. Dette handler ikke om følelser, men om saker. Og makt. Og drivkrefter som er vanskelig å snu.

Kommentarer til denne saken