Gå til sidens hovedinnhold

Gi fotballen sjansen før det er for sent

Artikkelen er over 1 år gammel

Frafallet blir kritisk. Mange klubber mister inntektene og dermed ekstistensgrunnlaget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nakstad fra Helsedirektoratet har i flere intervju slått fast at det ikke er forbundet med stor smittefare å spille fotball. Både det store arealet, den minimale kontakten og den korte tiden den foregår, er godt dokumentert i flere undersøkelser, så Nakstad og helsemyndighetene har godt faglig grunnlag for sin vurdering.

Det Nakstad mener er smittefarlig med fotball for de over 20 år, er de lange kiosk-køene, faren for over 200 tilskuere og stor reisevirksomhet til kampene. Det er dette vi som vet hvordan breddefotballen er, reagerer på.

For der første blir det meningsløst at de over 20 år da ikke får spille mot hverandre på trening, hvor det hverken er kiosker åpne på stadion, publikum tilstede eller det foregår noe reisevirksomhet, samtidig som helsemyndighetene sier det er trygt å spille fotball. Dette er også friske, sunne og unge voksne i en «kohort» det er god oversikt over, og som normalt holder seg hjemme fra kamp om de har symptomer på sykdom.

For det andre kan fotballen holde kioskene stengte, samtidig som det er null problem å nekte flere enn 200 tilskuere på kamp, om det for første gang i historien skal bli vanlig med i nærheten av et slikt tilskuersnitt på kampene i 4. divisjon og nedover. Over 95 prosent av lagene spiller dessuten innen egen krets, så reisevirksomheten er minimal.

Den somlingen som landets myndigheter nå holder på med, er uforståelig. Den undergraver smittedugnaden og om man venter til etter sommeren med å avklare, vil hele sesongen bli avlyst og det vil ikke bli spilt kamper på nesten 18 måneder fra sesongslutt i oktober ifjor og fram til neste års seriestart. I verste fall blir det ikke åpnet da heller. Frafallet blir kritisk. Mange klubber mister inntektene og dermed ekstistensgrunnlaget, mens stadig flere unge trøster seg med å drikke øl og feste sammen i stadig større forsamlinger, for selv om det ikke er ansett for trygt, sitter det nå myndighetspersoner og tviholder på rigide regler uten rot i virkeligheten og holder unge aktive mennesker borte fra aktiviteten sin. Det er umulig å forstå at man kan møtes 800 mennesker på Kontraskjæret i Oslo for å drikke øl å se fotball på TV, ta danskebåten eller reise rundt omkring i hele Norge på ferie, men ikke kan drive med en idrett innen egen krets, som er ansett som smittevernfaglig trygg. Man retter baker for smed.

Det er mange som roper ut om alvoret i dette. Foreløpig ser det mørkt ut, men de som nå insisterer på å holde trygge arenaer stengt for å holde de utrygge åpne, må også være rake nok i ryggen til å se i øynene hvor skadelig dette kan bli for folkehelsen, frivilligheten og aktiviteten flere steder i landet. Nå har fotballen sesong, etter hvert som høsten skrider fram er det vinteridrettene som rammes.

Når 3 stk på er lag med 13 slutter fordi de mister motivasjonen uten kampene, mister de 10 siste også tilbudet. Fotballen har tatt sin del av dugnaden, men stadig flere klubber melder nå om frafall, og hardest rammes jentefotballen. Vi risikerer å miste en generasjon med unge aktive idrettsutøvere og frivilligapparatet. Trøsten er at de kan ta seg en øl istedet.

Fotballen må åpne nå. Det er ingenting å vente på. Somler man til etter ferien og inn i august, ryker årets sesong med mindre man skal stenge ned for ukentlige treninger på banene slik at det stort sett blir kampavvikling utover høsten. Da rammes enda flere av forbudet mot fotball noen nå tviholder på.

Kommentarer til denne saken