Gå til sidens hovedinnhold

Gi toåringene stemmerett

Det oppleves merkelig at det er en debatt om kutt i tilskudd til barnehagene midt i pandemien.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da hele landet stengte ned 12. mars, var det klart at barnehagen måtte ha et tilbud for de med samfunnskritiske yrker. Paradokset er at ansatte i barnehagene først ble ansett som samfunnskritiske så sent som 14. april.

Man kan le av det, men for oss er dette nok et bevis på at barnehager ikke blir tatt på alvor!

De samfunnsøkonomiske konsekvensene i dette kan bli fatale!

Professor Edward Melhuish ved University of Oxford, forsker på barns utvikling og miljøpåvirkninger ved longitudinelle studier. Han har med sin forskning påvirket politikken direkte i flere land og organisasjoner. Hans forskning viser klart og tydelig at vi må investere i kompetanseheving, både kognitive og andre ferdigheter, som en samfunnsøkonomisk investering. Dette vil komme alle til gode i fremtiden!

Så hvor må staten satse?

Jo, vi må bruke mer penger på de yngste i samfunnet. Ikke mindre! Læringsevner dannes primært i løpet av de første årene av barndommen, og dette er også den mest effektive tiden for å forbedre livet til vanskeligstilte barn.

Da er det essensielt å handle økonomisk, ikke bare pedagogisk og sosialt. Vi må tilby barnehage som første del av utdanningsløpet og omsorgsarena for alle barn, men dette i seg selv er ikke nok. Kvaliteten i barnehagen er avgjørende for gunstige effekter på lengre sikt. Ideelle systemer kombinerer kvalitet, overkommelighet og tilgjengelighet.

Enkelt forklart betyr dette at om man bruker 1 ekstra krone i barnehagen, er det 3 kroner man sparer 20 år senere.

Så, hvor er logikken i disse økonomiske kuttene for private barnehager?

Av 5730 barnehager i Norge er 3029 private. Det betyr at cirka halvparten av barnehagebarna i Norge, går i en privat barnehage.

Forfordelingen som har pågått, pågår og er planlagt overfor de private barnehagene i landet nå, påvirker altså starten på livet for omtrent halvparten av alle barn i Norge.

Private barnehager bør ikke få mindre penger, alle barnehagene uavhengig av eierform bør få mer. URETTFERDIG! ville 2 åringen sagt.

For barnets beste. For samfunnets beste!

Gi toåringene stemmerett, så kanskje noen i politikken hadde brydd seg.

Kommentarer til denne saken