Gå til sidens hovedinnhold

Gi unge jobbsøkere sjansen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tenk på jobben din, hvis du er blant de heldige som har en: Jobben gir deg muligheten til å betale regninger, og kanskje så liker du å unne deg og dine nærmeste noe godt. Jobben gir mer enn bare en lønnslipp, bak hver lønnslipp er også verdighet og rutiner som kommer med jobben.

Man får følelsen av å være med i noe som er større enn seg selv, også har man selvfølgelig kollegaer som gir et påfyll i ens sosiale krets. Aller viktigst er det at unge mennesker kommer seg raskt ut i arbeid, for mange unge mennesker som meg så er jobben også en arena hvor man kan vise seg og komme seg opp i sin karriere.

Det er ingen hemmelighet på at koronapandemien har kostet unge arbeidstakere dyrt, ikke bare med tanke på sosialt liv, men også økonomisk. De jobbene som har vært hardest rammet av pandemien er også de jobbene som har flest yngre arbeidstakere. Nemlig jobber i utelivs- og serveringsbransjen. I en usikker tid som følge av at det er nå flere arbeidsledige som konkurrerer for færre arbeidsplasser, er det unge som betaler den dyreste prisen.

En jobb tvinger til gode rutiner som det å stå opp om morgenen. I likhet med skole og studier så er man helt avhengig av å ha slike gode rutiner for å få hverdagen til å gå rundt. Små, men helt essensielle rutiner fører til en god struktur i hverdagen, også bidrar rutinene til å opprettholde en god mental helse. De som har mistet jobben sin og er permittert har ikke bare mistet en stor del av inntekten sin, men rutinene og det sosiale samværet har også bortfalt. Er man permittert har man for eksempel ikke mulighet til å prate i pausen sammen med ynglingskollagen.

Et tema som vi må snakke mer om i et valgår er nettopp det med å få flere unge skal i jobb! Aller helst også heltidsjobb med fast stilling. Den aller største forskjellen mellom oss nordmenn er ikke mellom Rosenborgsupportere og Brannsupportere, men den største forskjellen er mellom de som har en jobb og de som desperat vil inn i jobbmarkedet. Sverige har en skattefradragsordning for unge arbeidstakere, og det foreslår også Høyre å innføre i Norge.

Kort fortalt så innebærer forslaget at unge under 30 skal få skattefradrag dersom de er i fast jobb, for min del som er «fortsatt ung og lovende» mener jeg at dette tiltaket vil være en motiverende faktor for at flere unge skal inn i arbeidslivet. Har man mer «laks» på konto hver måned så er dette også uten tvil en motiverende faktor for å stå i jobben.

Videre så må også arbeidsgivere bli med på dugnaden. For det er dessverre slik i dag at i et jobbmarked med mange søkere så blir vi unge nedprioritert. Det er forståelig, men som tidligere nevnt må man også ha en jobb for å få viktig jobberfaring.

Derfor har det aldri vært så viktig å satse, og trappe opp tiltakene for å få et mer inkluderende arbeidsliv. Dersom du er en arbeidsgiver og leser dette så håper jeg inderlig at du vil bli med på dugnaden og gi en ung arbeidstaker en sjanse til å bidra! For deg som søker etter en jobb, ikke gi opp! Gode ting tar tid!

Kommentarer til denne saken