Gå til sidens hovedinnhold

Gratis SFO med Ap

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange vanlige familier opplever at SFO er svært dyrt. Jeg er veldig glad for at Arbeiderpartiet vil innføre gratis SFO.

Jeg var blant dem som argumenterte for gratis SFO i forbindelse med Arbeiderpartiets landsmøte i høst. Jeg er derfor veldig glad for at partiet går til valg på å innføre gratis SFO. I første omgang skal førsteklassingene få gratis SFO. Deretter vil partiet arbeide for lavere pris på SFO for alle barn.

Grunnen til at jeg kjempet for denne saken på landsmøtet, er at alle barn bør ha like muligheter. Jeg kjenner selv foreldre som har ønsket å bruke SFO, men droppet det på grunn av den høye prisen. Dermed gikk førsteklassingen glipp av en viktig sosial arena. Foreldrene måtte lappe sammen et eget opplegg etter skoletid. Det er krevende å få til uten at det blir mye skjermbruk. Det blir lite fysisk lek med jevnaldrende.

Slik bør det ikke være. SFO er en arena som er for viktig til at foreldrenes økonomi skal avgjøre om barnet kan delta.

En SFO-plass i kommunen hvor jeg bor koster 2800 kr per måned. I tillegg kommer kostpenger. Mange steder er SFO et tilbud på sparebluss. Slik bør det ikke være. Vi bør sørge for gode ordninger for barna våre – også etter skoletid.

Dette er særlig viktig i vår tid, hvor det ikke er samme lekemiljø «ute i gata» slik det var før. I dag henfaller barna gjerne til en skjerm og gaming i mange timer dersom de ikke får en organisert arena for lek etter skoletid.

SFO bør være gratis, og det bør være et tilbud der barna får leke sammen. Der de kan spille ball, spille brettspill, leke boksen går eller lese bøker – eller i det hele tatt leke med det de har lyst til, sammen med andre barn – under godt tilsyn og pedagogisk oppfølging av trygge voksenpersoner.

Selv vil jeg fortsette å arbeidet internt i partiet for at vi snarest mulig innfører gratis SFO for alle barn. Heldigvis vet jeg at mange av mine partifeller er enig med meg.

Etter min mening er løftet om gratis SFO en av de viktigste grunnene for barnefamilier til å stemme Arbeiderpartiet i høst.

Kommentarer til denne saken