Gå til sidens hovedinnhold

Grensa for hva vi skal akseptere går lenge før Alliansen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er det snart valg og vi skal diskutere hva som er riktig retning for Norge. Jeg ønsker aktiv debatt. Jeg vil at hele det etablerte politiske Norge skal bryne seg på hverandre. Jeg vil utfordres av mine politiske meningsmotstandere. Likevel fins en grense for hvilke krefter vi skal godta at får dele sine standpunkter. Makten til å definere hva som er innafor, og hva som er utafor, ligger hos oss som fellesskap. Og nå må fellesskapet reagere mot en ekstreme politiske gruppering som vil inn og snakke til ungdommene på våre skoler.

Denne uken sendte Innlandet fylkeskommune ut invitasjon til årets skolevalgkamp. Skoledebatter og valgtorg som blir unges første møte med de politiske partiene. På maillista var det et navn som skilte seg ut. Hans Jørgen Lysglimt Johansen fra Alliansen.

For meg var det som et slag i magen. At AUFere blir bedt om å debattere med en organisasjon som deler ideene til terroristen som tok liv og angrep vår sommerleir 22. juli 2011, er utenkelig.

Det er viktig å utfordre de farlige ideene Alliansen forfekter. Samtidig skal vi ikke gi dem en talerstol der de får lov til å fremstille seg som et stuerent og ordentlig parti.

Ungdommene på våre videregående skoler skal finne ut av hvem de skal stemme på ved årets valg. Mange velger basert på skoledebatter og valgtorg. Da kan vi ikke akseptere at nynazister får forfekte sitt budskap på like fot med partiene i det etablerte politiske Norge.

Alliansen bør i grunn ikke omtales som et parti. De er en ekstrem gruppering som fremmer nazistiske og høyreekstreme standpunkter, mens de påberoper seg å ta «ubehagelige debatter som ingen andre tør å ta». I virkeligheten er det rasisme og konspirasjonsteorier.

Alliansen funker ikke som en lynavleder mot ytre høyre. De er ytre høyre. Grensa for hva vi skal akseptere går lenge før Alliansen.

Filter Nyheter har gjort et grundig journalistisk gravearbeid på Alliansen som viser hvordan de aktivt kobler nynazister med tenåringer. At de gir sårbare unge menn et felleskap hvor jødehat, raseideologi og nazistiske manifester råder. Slike folk kan ikke slippe inn på våre skoler. Jeg er glad for at fylkesordfører Even Hagen svarer med å slå fast at Alliansen sine standpunkt ikke er forenelige med å få delta i debatter i Innlandet. Det er åpenbart at Hans Jørgen Lysglimt Johansen ikke er en person som bør gis mulighet til å rekruttere flere tenåringer.

Ti år etter 22. juli er det mange som etterlyser et politisk oppgjør. Det bør ikke være kontroversielt å si «ingen nazister i våre skoler» ti år etter det verste høyreekstreme terrorangrepet i Norge. At vi trekker grenser og sier fra.

Invitasjonen til Alliansen overlevde mindre enn 24 timer i Innlandet. Nå må resten de andre fylkene i Norge følge etter.

Kommentarer til denne saken