Gå til sidens hovedinnhold

Grøndtvedt Pelagic møter seg selv i døren

Artikkelen er over 1 år gammel

Her har vi en bedrift som i årevis har utnyttet utenlandske arbeidstakere på luselønn, som bygger uten tillatelse og som tar seg til rette på alle mulige måter.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På Uthaug i Ørland ligger Grøntvedt Pelagic som produserer silde-fileter. På samme sted ligger også Grøntvedt Nutri med samme eiere. Bedriften har de siste årene benyttet seg stadig mer av utenlandske arbeidere, og andelen lokalt ansatte har gått kraftig ned.

I januar 2018 sa bedriften tariffavtalen for fiskeindustribedrifter for å kunne betale arbeiderne lavere lønn. I juni 2020 ble Grøntvedt Pelagic i Fosen tingrett dømt for at bedriften ikke betalte flere ansatte den lønnen de hadde krav på i 2016 og 2017.

Videre har bedriften nektet å betale kommunal vannavgift. Utført betydelige bygge- og anleggsarbeid uten å ha søkt om tillatelse i tillegg til å bygge på offentlig grunn. For beboerne på Uthaug har bedriften blitt en stadig større belastning.

Det er derfor nesten utrolig. Her har vi en bedrift som i årevis har utnyttet utenlandske arbeidstakere på luselønn, som bygger uten tillatelse og som tar seg til rette på alle mulige måter. Når de så må ta noen av konsekvensene av egen praksis, så er det ikke måte på sutring og klager.

Man kan lure på hva som skal til for å få tittelen hjørnesteinsbedrift i Ørland. Når bedriften i all hovedsak ansetter personer som ikke betaler skatt til kommunen og i tillegg nekter å betale for offentlige tjenester som vann og helse, da er den mer en byrde enn et fundament.

Hjørnet har for lengst ramlet ut.

Kommentarer til denne saken