Gå til sidens hovedinnhold

Grønn boligpolitikk? Ja takk!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rødt er et parti som ønsker offentlig monopol på flere ting, men de har ikke monopol på sosial boligpolitikk i Trondheim. Det bør de bare glede seg over.

Norsk boligpolitikk er veletablert og uendra gjennom flere tiår. Den har som mål at alle skal eie sin egen bolig, supplert av det kommersielle leiemarkedet og kommunale boliger for særlig vanskeligstilte.

Dette skaper økonomiske forskjeller mellom de som har klart å bli med på prisgaloppen i det private kjøpemarkedet og de som står utenfor. Folk med ei helt normal inntekt som ikke har råd til å kjøpe sin egen bolig må ut på det kommersielle leiemarkedet som er uforutsigbart og i mange tilfeller utrygt.

Miljøpartiet De Grønne er ikke fornøyd med den gjeldende boligpolitikken, og vi har gjennom tidas løp jobba for å endre den på ulike måter. Vi har jobba for en tredje boligsektor både lokalt og nasjonalt gjennom blant annet Storbynettverket. Les Adressa-kronikkene «Kommunen må bygge bolig som leies ut til selvkost» fra 2016 og «Grønn boligpolitikk – Vi foreslår en tredje boligsektor» fra 2019 for eksempel. Så reagerer Rødt på at Ola Lund Renolen (MDG) med Mona Berger (SV) har et debattinnlegg i Nidaros om det samme.

Les også

En mulighet for tredje boligsektor i Trondheim

Roald Arentz (R) anklager oss for å ha styrt i ei årrekke uten at vi har brydd oss om boligpolitikken. Det mener vi er feilaktig. God tilgang på rimelige boliger har alltid stått i vårt program. Dessverre kverner politikken ofte langsomt når det gjelder større, gjennomgripende endringer. En tredje boligsektor er en slik type endring, men nå kunne altså de to innleggsforfatterne fra SV og MDG meddele at det dukka opp en fantastisk mulighet for å realisere ideen.

Svartlamon er kanskje det nærmeste en tredje boligsektor som finnes i dagens Trondheim. Tidlig på 1990-tallet jobba Miljøpartiet De Grønne iherdig med å unngå riving av husene der, og til slutt fikk vi gjennomslag for et byøkologisk forsøksområde hvor det ble etablert en boligstiftelse som leier ut husrom til selvkost. Det var alltid meninga at kommunen skulle overføre noe derfra til byen for øvrig. Nå jobber vi for at dette skjer gjennom forskningsprosjektet Bopilot.

Vi ser fram til arbeidet med den boligpolitiske planen som skal behandles i bystyret til høsten. Saken engasjerer mange i partiet vårt. Blant annet ved å legge til rette for en tredje boligsektor går vi i retning av en mer sosial boligpolitikk i Trondheim. Det bør partiene kunne samarbeide om.

Les også

Boligpolitikk? Ja takk!

Kommentarer til denne saken