Gå til sidens hovedinnhold

Grønnvasking – eller grønt skifte ?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er du lei av begrepet det grønne skiftet? Er du lei av maset om grønt skifte? Mener du begrepet blir misbrukt ? Synes du det «grønne skiftet» er meningsløst? Ønsker du at politikerne skal slutte å bruke begrepet det grønne skiftet? Eller burde man kan minne folk på hvorfor vi skulle ha et skifte overhode? Og hva betyr begrepet «grønt skifte» egentlig?

Hva er bakgrunnen for hvorfor vi trenger et grønt skifte? Vi vet i dag at måten vi har bygget opp samfunnet vårt har hatt ødeleggende konsekvenser for naturmangfoldet, klimaet på planeten vår, og at de biologiske systemene vi er avhengige av svekkes dag for dag.

Hva er så formålet med et grønt skifte? Et grønt skifte betyr at vi må endre retning bort fra en ødeleggende atferd, slutte å bygge ned natur og stoppe raseringen av vårt eget livsgrunnlag. Det betyr at vi må innse at vi har begrensede naturressurser og må slutte å slippe ut mer klimagasser for å unngå at kloden kokes.

Hva innebærer et reelt grønt skifte? Det betyr at vi må stoppe nedbyggingen av levende natur og forstå at vi må ta vare på den naturen vi har igjen. Vi må også begynne å bygge opp og reparere ødelagt natur og økosystemer.

Hvorfor må vi gjennom et grønt skifte? Fordi alt liv på planeten, inkludert menneskearten – er fullstendig avhengig av intakte økosystemer, en natur som fungerer og et klimasystem som støtter opp om liv på planeten.

Alt som svekker naturmangfold og et stabilt klima, må reduseres – helst stoppes.

Vi er kjent med at det for kort tid siden ble slått alarm – vi har en global naturkrise – og en global klimakrise. Kunnskapen har vi – forståelsen for denne kunnskapen får stadig flere.

Men vi må ikke la næringsliv og politikere misbruke begrepet, såkalt grønnvasking.

Utfordringene vi står overfor er enorme, men vi ser at det er en tilsynelatende oppslutning om det grønne skiftet i det politiske miljøet og i næringslivet. Likevel er det en holdning om at det grønne skiftet skal være en forretningsmulighet og faren er nå stor for at begrepet nå bli misforstått eller misbrukt. Her kommer grønnvaskingen inn, der man nå bruker det grønne skiftet som begrunnelse for ytterligere ødeleggelse av natur og vi fortsetter med skadelige klimautslipp, maskert som klimavennlige. Produkter og utbygginger får merkelappen «grønt» eller «miljøvennlig», men er egentlig like belastende for de systemene vi er avhengige av. Det grønne skiftet er ikke reelt før grønnvaskingen stopper og alt som svekker naturmangfoldet og klimaet vårt tar slutt.

Tommy Reinås
Gruppeleder Miljøpartiet De Grønne

Kommentarer til denne saken