Gå til sidens hovedinnhold

Handle i dag for det samfunnet vi ønsker oss i morgen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi skal handle i dag, hvis vi ønsker å beholde arbeidsplasser, butikker, lokalmedier og kulturaktører etter krisen er over. Det er et ansvar vi i fylkeskommunen sammen med kommunene skal ta, men vi er også avhengig av ditt bidrag.

Snart er det mars, og vi legger bak oss et helt år som har vært tøft og krevende for mange. Vi vet at vi er heldige, vi er jo i et land og et fylke som har råd til å stenge ned store deler av samfunnet. Det betyr ikke at trønderne har gått uten byrder det siste året. Det er mange som bærer tungt, gjennom ensomhet, isolering, permitteringer, frykt for fremtiden og familiens levebrød.

Senterpartiets representanter i fylkestinget ser spesielt at de som arbeider med kultur og reiseliv sliter. Arrangement, konserter og opplevelser har blitt avlyst, utsatt, planlagt og avlyst på nytt. Hoteller, reiselivsbedrifter og spisesteder har holdt åpent, stengt og «noe midt imellom». Dette gjelder arbeidsplasser som er viktige i vårt vanlige samfunn, men som ikke er tillatt under en pandemi.

I tillegg gjelder det frivillige lag og organisasjoner som berører oss alle. Vi er bekymret for de langvarige effektene. Hva vil dette året bety for frafall av barn og ungdom i idrett og kultur? Hva vil skje over tid for lag og foreninger som ikke lenger får stilt på dugnad og tjent penger til foreningskassa?

Det trønderske samfunnet er tuftet på mange ildsjeler rundt om, men det er ikke rart at de ildsjelene kan bli lunkne i situasjonen vi er i. Nå skal mange av oss ha noen dagers vinterferie. Dagene blir lengre og lysere og flere av oss er så heldige å ha en hytte å reise til. Andre har ikke det, men du har kanskje mulighet og lyst til å ta en natt eller tre på et overnattingssted der du ikke har vært før? Vår oppfordring til deg er: Bruk lokalsamfunnet der du er, dersom lokale anbefalinger fra kommunelegen tillater det.

Sjekk ut hva slags tilbud som er åpent der du er og bruk det. Kan hende er det en gårdsbutikk i nærheten av hytta di som har døgnåpent ubetjent utsalg? Hvis det er en kafé eller restaurant som har åpent kan det hende de tilbyr take away for deg og familien etter en skitur. Og; det kan jo hende at det idrettslaget i nabolaget ditt som står for oppkjøring av løyper der du har tenkt å gå på ski, trenger en ekstra skjerv - kanskje du skal vippse et litt større beløp enn det du hadde planlagt?

Hold utkikk for de arrangementene som faktisk blir gjennomført, enten om det er en digital teaterforestilling eller en utendørs konsert. Er du bedriftsleder og savner variasjon på hjemmekontoret og vil spre litt glede i hverdagen til de du jobber sammen med er det flott hvis du bruker en lokal arbeidsledig trubadur til å underholde på Teams!

Vi skal ikke ramse opp alt fylkeskommunen gjør for å bidra i situasjonen, men vi jobber for å sikre trygghet til de dyktige folkene som arbeider med kultur, reiseliv og frivillighet. Vi ser lys i enden av denne underlige, langvarige tunnelen som korona er. Men det er fortsatt et godt stykke igjen. Dette innlegget skriver vi for å komme med en viktig påminnelse til deg og til oss som enkeltpersoner: vi skal handle i dag for det samfunnet vi ønsker oss i morgen.

Kommentarer til denne saken