Det er nå 50 år siden straffeloven §213, også kjent som sodomi loven eller homoloven på folkemunnet, ble opphevet. kampen har vært lang, men vi har oppnådd utrolig mye.

2022 har blitt kalt «skeivt kulturår» akkurat av den grunn at det er 50 år siden samleie mellom to menn ble lovlig. Dette ble oppnådd etter en strevsom kamp fra skeive aktivister. I starten av 1972 uttrykte Krim Friele seg åpent om at Det Norske forbundet av 1948 (nå bedre kjent som FRI), hadde mottatt en pengestøtte på 10 000 kroner fra helsedirektoratet for publisering av en brosjyre ved navn «homofili». 27. april samme året ble paragrafen i straffeloven opphevet.

Takket være Kim friele og hennes aktivisme, så har vi ikke bare fått homofili lovlig, hun var også med på å få homofili fjernet som en psykisk lidelse i 1978, og at paragrafen mot rasisme også skulle gjelde diskriminering mot seksuell legning. Hun, sammen med sin partner Wenche Lowsow (død 2016), var en av de første homofile parene som giftet seg etter at det ble lovlig med registrert partnerskap i 1993.

Kim Friele døde i november 2021. Nå er tiden for å se framover, for selv om vi har gjort masse, så er det langt igjen.

Homofile får fortsatt ikke donert blod før etter å ha vært i sølibat i ett år. Rikshospitalet har fortsatt monopol på transhelse og avviser ikke-binære. Den tredje kjønnskategori i passet er fortsatt ikke tilgjengelig. Og konverteringsterapi er fortsatt ikke ulovlig.

Vi har en gylden sjanse til å oppnå disse målene nå i dette året vi kaller skeivt kulturår. La oss gjøre våre tidligere aktivister stolte.
Happy pride, og gratulerer med året!