Mange vil hevde at han er helt der oppe blant Norges beste formidlere. Byhistorike Terje Bratberg har alltid en historisk anekdote på lur, uansett hvilket tema som kommer på banen. I år har han guidet oss alle gjennom vidt forskjellige hjørner av trønderhistorien.

Har du gått glipp av podkasten Trønderhistorie med Terje Bratberg? Frykt ikke, for her kan du høre alle episodene:

Fylla

Hvordan fortonet fylla seg i det gamle Trøndelag? Hva er det med Trøndelag og fyll? Og skal det være en dram krydret med død manns finger?

Skeive

Bli med på rundtur i Trøndelags skeive historie - inkludert et menneskelig drama i syttenhundretallets Trondheim som mest av alt ligner en Jane Austen-fortelling.

Hekser og kjetteri

I sin tid var få skjebner verre enn å anklages for å være heks. Hvordan behandlet vi kjettere i Trøndelag?

Innvandring

Hvem var de første innvandrerne til Trøndelag? Når begynte mennesker fra andre verdensdeler og religioner å dukke opp her? Og kanskje var Trondheim faktisk en mer internasjonal by på syttenhundretallet, enn i dag...

Festningsbyen Trondheim

Terje banker i bordet: Festningsbyen er en viktig del av Trondheims historie! Og når Terje banker i bordet, så er det slik. Han fyrer av en kardesk-kanon av fortellinger om byens forsvarsverk, herunder både store bedrifter og oppvisninger av mindre kompetent art…

Trondheims næringshistorie

– Eh, torvhandel?, spør Snorre.

– Som til oppvarming…?

Terje rister oppgitt på hodet og pinlig stillhet oppstår.

– Nei huff, Snorre, våre forferdre på kysten satt i den ekle torvrøyken med hodepine og svovelforgiftning. Handel på TORVET! Det er jo en grunn til at vi har en by her. Og hovedgrunnen er økonomisk…

Den triste fortellingen om Boye Rivertsen

Ubetalte legeregninger, eventyr i Grønlandshavet, vrange svogere, og en mystisk handel i Amsterdam. Den triste fortellingen om trondheimsskipperen Boye Rivertsen ender i et tragisk forlis ved Smøla.

Eller gjør den egentlig det…?

Rørleggere

Visste du at det var en musiker som oppførte Trondheims første vannverk? Eller at Trøndelags første vannklosett var på Høyres hus? Dette, og mye mere til, når Terje gir oss rørleggerhistorie!

Jul i Trøndelag

Terje er tydelig: – Juletradisjonene er jo så rammhedenske, og så har de fått en svak glasur av kristelighet…og den er tynn!

Vi snakker med andre ord om jul i Trøndelag!