Gå til sidens hovedinnhold

Hei, det er meg igjen. Hun gravide som fortsetter å rope om svangerskap og føding i koronatiden

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag skal det være ny pressekonferanse om koronasituasjonen med regjeringen. Da skal trolig Erna, Bent og resten av gjengen snakke enda mer om Syden (med stor S – for så viktig er det), Sverige, fest og konserter. Ting jeg unner nære og kjære å få oppleve i sommer.

Selv skal jeg nok bruke sommeren på noe regjeringen ikke snakker om, å sitte i skygge for solen med en baby og finne ut av hvordan livet er med et barn i familien. Og før dette skal jeg på kontroll(er), og ikke minst føde. Det skal jeg etter planen gjøre ved Sykehuset Levanger, men jeg vurderer å endre på dette. Kanskje skal jeg søke meg til Oslo og Ahus i stedet? På Ahus får nemlig partner være med på både UL-kontroller, undersøkelser og ellers det pappaen, medmor eller andre støttepersoner til barnet får være med på til vanlig. I Levanger og Helse Nord-Trøndelag er det derimot mye strengere. Hvorfor?

Jeg har spurt helseforetaket, men jeg aner fortsatt ikke. Ingen av kommunene som opprinnelig sokner til sykehuset Levanger er røde. Ikke én! Ellers i Trøndelag har vi en halvrød kommune, Trondheim, og ganske røde Nærøysund som nå virker å ha fått kontroll på utbruddet sitt. Landet ellers har åpnet i trinn tre og mange får dermed smake både på friheten, utepils uten spiseplikt, fest og annen moro.

Jeg tipper at Mildrid (58) kan vikle foten på gårdsplassen etter harryhandelen i Åre, og likevel få røntgen på sykehuset Levanger, men mannen min får ikke være med på ultralydundersøkelsen av sitt barn, en eventuell igangsettelse av fødselen eller innleggelse på gyn/føden. Dette skaper unødvendig usikkerhet som for mange overskygger noe man egentlig vil glede seg over.

Det ropes fra før høyt om føde- og barseltilbudet i Norge. Hva er det man vil ved å gjemme seg bak smittevernet når risikoen ved smitte er såpass liten at man gjenåpner landet ellers med store skritt? Overlege i FHI, Preben Aavitsland, fikk riktignok mye kjeft for å si «Det var den pandemien», men når han kan si det, kan vi kanskje i alle fall si «Det var de smittevernreglene» og lage noen nye?

Kommentarer til denne saken