Gå til sidens hovedinnhold

Hei, hei, på tide å stå opp og endre verda

Bak hver stortingskandidat finner vi hundrevis av valgkampslitere: De som koker kaffe, står på stand, gir politikerne skyss, og deler ut løpesedler. Hvem er disse valgkampsliterne, de som gjør den virkelige jobben i en valgkamp? Og hva er det som gjør at de legger ned hundrevis av arbeidstimer, år etter år, for et parti? Møt Valborg Sund, Sondre Henriksen og Aasta Loholt i Arbeiderpartiet.

Mange lurer på hvorfor vi gidder å stå på i valgkampen dag etter dag, uke etter uke. Av og til tenker vi nok også tanken selv. Hva er det som driver oss?

Først av alt er det partiet, Arbeiderpartiet, vi står på for. Vi er genuint opptatt av å utjevne forskjeller og styre landet i en mer rettferdig retning. Vi tror på sosialdemokratisk politikk, og vi mener at Arbeiderpartiet er den drivkrafta som trengs. Det gir oss motivasjon til å stå på i valgkamp.

I en valgkamp blir vi kjent med hverandres styrker og svakheter, og får satt opp et arbeidslag som fyller ut hverandre. Vi har det morsomt sammen. Vi møter andre som er opptatt av og ivrer for det samme som oss, og vi møter politiske motstandere. Vi spanderer kaffe, lefser og pastiller på hverandre på tvers av partilinjer. Vi har ulik mening om hva som er best for landet vårt, men både respekterer hverandre og har det hyggelig.

Noe av det beste med å være frivillig i et parti, er alle menneskemøtene. Under en valgkamp får vi muligheten til å være sammen på tvers av generasjoner, på tvers av interesser og på tvers av kompetanse. Når en partiveteran på over 80 år og en AUF-er på 16 år møtes ved vaffelpressa, skjer det noe spennende. Erfaring og nysgjerrighet forenes. Vi får gode diskusjoner om det som har vært og det kom kommer. Vi møtes i et fellesskap.

Les også

Nå er det vanlige folks tur!

Slik er det å stå på stand og drive valgkamp. Vi møter så mange hyggelige mennesker. Mennesker som er opptatt av politikk og av samfunnsutvikling på samme måte som oss, og som har lyst til å snakke med oss, høre vårt syn på ulike saker, diskutere og si sin mening. Vi får god mulighet til å fortelle hva som er partiets, og vårt syn på ulike politiske saker.

Også har vi skoleklasser da, de som kommer med vel forberedte spørsmål, gjerne 6-7 stykker sammen, stiller spørsmål, tar opp svarene på mobilen og får med seg ei lefse på vei ut. De er så glade for at vi tar oss tid til å snakke med dem. Og hvem vet, kanskje vil nettopp noen av disse ungdommene stille opp som frivillig i neste valgkamp? Det er en god tanke.

Når teltet er tatt ned for kvelden, når vaflene er spist opp og sola går ned – da får vi litt tid i sofaen hjemme til å tenke over de mange møtene, de gode samtalene og det som har utfordret oss denne dagen. En ny dag gryr, det er bare timer igjen til valgdagen. Vi er klar. «Hei, hei, på tide å stå opp og endre verda».

Kommentarer til denne saken