Jeg har vært alkoholiker det meste av mitt voksne liv, helt siden ung alder.

Alkoholisme er en kronisk sykdom, som rammer mange. Det er anslått at så mye som 10 prosent av den voksne befolkning har utfordringer med alkohol.

Men i motsetning til hva de fleste tror om alkoholikere, så fungerte jeg greit i jobb. Jeg jobbet som sjømann og drakk i perioder der jeg hadde fri.

De fleste alkoholikere fungerer greit i jobbene sine, enkelte fungerer også greit som familiefolk. Alkoholikere finner man i alle yrker og samfunnslag.

Den stereotypiske alkoholikere, med langt hår og skitne klær, som sitter på en benk i parken og drikker, finnes nesten ikke.

De fleste alkoholikere ser du det ikke på, de er helt vanlige folk.

Den 21. november 2014 tok jeg det viktigste valget jeg noen gang har tatt, da innså jeg det som min familie og mine nærmeste venner hadde sett i flere år.

Jeg hadde ikke lenger kontroll over mitt eget liv, det var det alkoholen som hadde. Derfor reiste jeg til Vangseter på behandling, Vangseter er en privatklinikk som har drevet med denne typen behandling i flere tiår.

Jeg var da seks uker på Vangseter og kom hjem i januar 2015.

Etter oppholdet mitt på Vangseter, så snudde hele livet seg for meg.

Plutselig så kunne jeg fungere i hverdagen som et normalt menneske, for ikke å snakke om hvor mye fritid jeg fikk når jeg ikke skulle drikke hele tiden.

De neste årene gikk over all forventning, skal så klart ikke si at alt var bare lett den første tiden, men alt i alt så må jeg si at det gikk bra.

Jeg er en utrolig heldig mann, for jeg har familie og venner som har støttet meg. Det er noe av det viktigste som finnes tror jeg.

Men så kom 2020. plutselig begynte jeg å drikke noen ganger, ikke ofte og bare en kveld av gangen, og bare om jeg hadde fri dagen etter. Jaja, tenkte jeg, det er jo så lenge siden jeg sluttet å drikke, at nå kan jeg vel ta en kveld en gang i blant.

Men det har blitt oftere og oftere utover høsten, ikke det som andre ville sett på som alarmerende ofte, det har heller ikke gått ut over noen andre deler av mitt liv. Det har kun vært noen lørdager, med påfølgende fri dagen etter.

Men det har vært nok til at jeg begynte å bli bekymret. Når det da ble jul og juleferie, så kjente jeg at jeg hadde abstinenser etter å drikke. En følelse jeg ikke hadde kjent på mange år.

Etter samtale med min familie fjerde juledag, så bestemte jeg meg for å reise til Vangseter en tur, jeg skal være her i fire uker på etterbehandling.

Ikke for at alkoholen igjen har tatt styring i livet mitt og skapt problemer, men rett og slett for å forsikre meg om at det ikke blir noen problemer.

Det handler om å være i forkant av problematikken og stoppe den før den kommer.

Mitt mål er hele tiden å gjøre en best mulig jobb for innbyggerne i Nærøysund og resten av Trøndelag, Det kommer aldri til og forandre seg. Som politiker så passer det aldri helt å være borte fra jobben. Men denne tiden av året er noe av den roligste tiden vi har. Så jeg håper at folk har forståelse for at jeg nå tar fire uker med forbyggende behandling og tenker på meg selv, så kommer jeg sterkere tilbake i folkets tjeneste de neste 20 årene etterpå.