Gå til sidens hovedinnhold

Heller liberale vinger enn sosialistisk tvangstrøye

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da onkel var 15 dro han til sjøs og reiste verden rundt. Da jeg var 15 fikk jeg ikke velge hvilken skole jeg ville gå på.

Venstre har tillit til at 15- og 16-åringer kjenner seg selv best, og bør derfor stå fritt til å velge hvor de vil gå på videregående skole. Derfor har vi nå lagt denne avgjørelsen hos dem som virkelig kjenner hvor skoa trykker. Nei, det er ikke fylkespolitikerne, men elevene selv.

Fritt skolevalg beskrives gjerne som en trussel mot distriktsskolene. Da er det kanskje på sin plass å stille spørsmål ved om skolen er til for elevene, eller om elevene er til for skolen. Om tilbudet ved en skole er så dårlig at elevene søker seg vekk derfra, er det politikerne og skoleledelsen sin jobb å ta tak i problemene skolen stå ovenfor. Det blir for lettvint å stenge inn elevene i en skole som fungerer dårlig. Vi kan ikke glemme at dette er snakk om individer med en fortid og håp om en framtid, ikke bare tall i et elevregister.

Fritt skolevalg er viktigst for de elevene som aldri fant seg til rette i sitt nærmiljø. Kanskje ble du grovt mobbet på grunnskolen, eller kanskje følte du «bare» at du ikke passet helt inn. Det er ikke politikernes rolle å vurdere om du har god nok grunn til å ville flytte eller ikke. Dette burde være ganske enkelt: ditt liv – ditt valg.

Med det opptakssystemet vi har i Trøndelag i dag, setter politikerne sine behov for å styre over andre foran elevenes behov for å styre over seg selv. Det er ikke noe nytt at Arbeiderpartiet og Senterpartiet setter staten foran individ, og i dette tilfellet er det elevene som kommer ut som tapende part.

Regjeringen har nå innført fritt skolevalg i hele landet. Dette er en av flere reformer som står på spill ved høstens valg. Om du støtter frihet og muligheter for alle, er mitt (delvis subjektive, men absolutt ektefølte) råd at du stemmer Venstre.

I debatten om fritt skolevalg blir Venstre beskyldt for å styre på ren ideologi. Det kan jeg leve godt med, om valget står mellom liberale vinger eller en sosialistisk tvangstrøye.

Kommentarer til denne saken