Helse- og velferdsdirektør i Trondheim kommune, Wenche Dehli, mener at Helseplattformen er utsatt for en svertekampanje, og villedende informasjon.

Jeg tviler på at leger, radiologer, sykepleiere professorer i informatikk og en næringslivsorganisasjon, som er en sammenslutning av konkurrenter, gidder å bruke tid på å skrive debattinnlegg, gå i fakkeltog og spre falsk informasjon for moro skyld.

Er det noen som gir villedende informasjon, er det Helseplattformen og Dehli. Hun følger opp skrytet fra åtte kommunedirektører, som har innført Helseplattformen. Desperate kommuner som må få solgt Helseplattformen til andre kommuner, for at det ikke skal bli en økonomisk katastrofe. De Helsedirektøren i Trondheim snakker med er fornøyde med Helseplattformen – påstår hun. Mitt råd er å ta seg en tur utenfor kontoret.

Les også

Det er ingen vei tilbake om vi skal kunne yte forsvarlige helsetjenester inn mot den eldrebølgen som allerede er over oss

Påstanden om at Helseplattformen er en avgjørende satsing for pasientsikkerheten, samtidig som Helsetilsynet gransker om dødsfall kan ha sammenheng med Helseplattformen, henger ikke på greip.

Dehli påstår at kritikken dreier seg om en markedskamp om å være leverandør i et av verdens rikeste land. Mener virkelig Helse- og velferdsdirektøren at helsepersonellet som skriker av fortvilelse over Helseplattformen er betalte PR-agenter for eventuelle utfordrere til Helseplattformen?

Helsedirektøren i Trondheim uttaler i intervjuet at «Epic vant anbudet i konkurranse med de fremste leverandørene i verden». Det var ingen konkurranse. Epic var de eneste som leverte tilbud.

Dehli skryter ukritisk av Helseplattformen, på samme måte som kommunedirektørene som publiserte et debattinnlegg i en rekke aviser for noen dager siden. Kommunedirektører og Helse- og velferdsdirektører skal ikke fremstå som salgsagenter. Det blir fullstendig ukritisk å påstå at pasientene er fornøyde når køene vokser, fastlegene ikke får ikke fulgt opp pasientene, og medisinlistene ikke fungerer. Fagfolk har godt så langt som å uttale at pasientsikkerheten står i fare.

I innlegget fra kommunedirektørene skriver de: «Mange journalsystem har gått ut på dato, og innfrir ikke elementære nasjonale standarder for utveksling av informasjon. Det er en av grunnene til at den elektroniske meldingsutvekslinga noen ganger kommer ut i uleselige varianter». Denne påstanden er absurd. Her prøver de å si at feilene med uleselige epikriser og meldinger skyldes et system som ikke lenger er i bruk. Det er en total kortslutning. Dehli og kommunedirektørene skal jobbe for innbyggernes beste, og vi må kunne ha tillit til at de gir riktig informasjon.

Varslet gransking og utsettelse av Helseplattformen sier i grunnen mer enn nok om vurderingsevnen. Å spille på en ytre fiende kan av og til være en god taktikk. Men det finnes ingen ytre fiender, eller konkurrenter til Epic, som lurer i buskene. Det er hardtarbeidende helsearbeidere, som er fortvilet over at løsningen fungerer mye dårligere enn den man hadde. De får mindre tid til pasientene, risikoen for pasientene er blitt større og køene vokser.

De andre kritikerne som Helsedirektøren i Trondheim advarer imot, meg selv inklusive, er personer som har advart mot løsningen helt siden 2015, basert på analyser og tilbakemeldinger fra brukere.