Gå til sidens hovedinnhold

Her er en ting jeg ikke forstår

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I juni i fjor solgte Næringsdepartementet, ved Torbjørn Røe Isaksen, 20,2 millioner aksjer i eiendomsselskapet Entra. Aksjene ble den gang solgt til 123,50 kroner per aksje, og ga staten inntekter på rund 2,5 milliarder kroner. I dag, om vi skal ta sluttkursen, ville de aksjene hatt en verdi på 3,55 milliarder, altså drøyt en milliard mer.

I går kom nyheten om at Næringsdepartementet selger sine siste 15 millioner aksjer til det svenske eiendomsselskapet Castellum. Staten eier fremdeles aksjer gjennom Folketrygdfondet, men Castellum er interessert i dem også, og ingen blir vel overrasket om Staten selger seg helt ut. Entra eier i dag eiendommer for 52 milliarder kroner i våre tre største byer, blant annet Nasjonalbiblioteket, det nye universitetsbygget på Tullinløkka, Tollboden i Bergen og Rockheim i Trondheim.

Iselin Nybø, som altså er ansvarlig for det siste salget, har uttalt at Entra har hatt god verdiutvikling siden børsnoteringen i 2014, og at hun er fornøyd med salget. Røe Isaksen var sikkert fornøyd i fjor også, selv om han altså solgte seg billig.

Jeg forstår at Nybø og Isaksen er ideologisk forpliktet til å redusere statlig eierskap. Og jeg er sjøl ikke noen tilhenger av at staten nødvendigvis skal eie alt mulig. Men jeg får ikke nedsalget i Entra til å henge i hop, rent økonomisk.

Eiendom synes å være en grei investering. Staten sitter nå som deleier av en stor og attraktiv eiendomsportefølje gjennom aksjeandelen, hvilket betyr at de slipper å drifte eiendommene, de henter bare utbytte på eierskapet, og følger verdistigningen. Staten er en såpass kapitalsterk eier at de kan være hur langsiktige eiere som helst. Så med mindre Norges befolkning drastisk reduseres, eller vi annekterer noen storbyer i Europa, bør det være en sober spådom at eierskapet vil øke i verdi.

Videre har du det du gjerne kan kalle det moralsk-økonomiske argumentet. For hvem har betalt for byggingen av Nasjonalbiblioteket? Hvem har finansiert Vøyenenga skole? Domstolsadministrasjonen? Bærum og Asker tingrett? Disse er bare noen av eksemplene på offentlige bygg i Entras portefølje, som altså har en markedsverdi på 52 milliarder per dato. Det er ikke et retorisk spørsmål. Svaret er at det i brorparten av tilfellene er Staten, altså i praksis dine skattepenger og ditt arbeid, som har finansiert disse byggene.

Så om jeg forstår Iselin Nybø og Torbjørn Røe Isaksen, altså Venstre og Høyre, riktig, så skal norske skattebetalere finansiere byggingen, men de skal ikke eie, de skal ikke ta del i verdistigningen og de skal ikke hente utbytte. De skal bygge, og så selge til svenske eiendomsinvestorer, før de igjen skal finansiere husleia som skal gå til å betale utbytte til de samme svenske eiendomsinvestorene.

Det er stiv pris å betale for ideologi, synes jeg.

Innlegget sto først på forfatterens Facebook-profil og er gjengitt med tillatelse. -red.

Kommentarer til denne saken