Det er vanskelig å stanse et tog som sporet av for 13 år siden, og som siden har blitt dyrere og dyrere for hver nye konsulent som har regnet på det såkalte Ocean Space Centre i Trondheim.

Nå er prislappen 9,4 milliarder kroner i investeringer, og den beregnede samfunnsøkonomiske lønnsomheten er på minus tre milliarder kroner!

Som om ikke det er ille nok, innebærer forslaget bygging av noen enorme bygg i et fredelig boligområde på Tyholt i Trondheim. Av en eller annen grunn har man funnet det fornuftig å bygge et gigantisk basseng langt unna den naturlige plasseringen ved sjøen.

Det er full ordkrig i Trondheim, og full fyr på mange fronter. Forskere slåss med forskere om det virkelig er behov for Ocean Space Centre. Naboene på Tyholt vil flytte senteret ved sjøen på Ladehammeren. Og samfunnsøkonomene tror senteret blir et gedigent pengesluk.

Rabalderet startet for fullt da Oslo Economics og Atkins leverte sin rapport til næringsminister Iselin Nybø og finansminister Jan Tore Sanner 1. juni.

Siden forrige gjennomgåelse i 2018 hadde kostnadene sprukket med nær 1,5 milliarder kroner, og konsulentene konkluderte med at det «..fremstår som betydelig mer usikkert og mindre sannsynlig at Ocean Space Centre er samfunnsøkonomisk lønnsomt».

Konsulentene mener at prosjektet med 85 prosent sannsynlighet vil holde seg under 9,4 milliarder kroner i totale investeringer. Og hvis det anslaget stemmer, er altså den beregnede nåverdien minus tre milliarder kroner. Men det er noen positive usikkerhetsmomenter: Merverdi for kundene er ikke tallfestet, heller ikke ringvirkningene av ny kunnskap og økt kvalitet på undervisningen.

Fasit så langt er at det man kan regne på, viser at prosjektet er dundrende ulønnsomt. Til gjengjeld kan usikre og løse anslag på ting man ikke kan regne på, gjøre bildet noe bedre.

Forskerne krangler om vitenskapen virkelig trenger et nytt bølgebasseng, eller om datasimulering i praksis allerede har overtatt. Noen frykter at Ocean Space Centre vil ta penger fra andre forskningsprosjekter, mens andre hevder at dagens Marintek-senter kan oppgraderes for noen hundre millioner kroner og gi nytte de neste 40 årene.

Ved NTNU og Sintef er det frykt for å ta denne debatten fordi det kan forpurre et prosjekt som ble påbegynt for 13 år siden, og som ennå ikke er vedtatt. Naboene ønsker å torpedere byggeplanene på Tyholt (som skal vare frem til 2028), og går inn for å utrede bygging ved Ladehammeren i stedet.

Diskusjonen mellom forskerne er het, og nå reises det stor tvil om prosjektet har noe som helst å si for utdanningen ved NTNU. Professor Pål Lader ved Institutt for marin teknikk hevder at NTNU har svært liten nytte av store hydrodynamiske laboratorier ved utdannelser på bachelor-, master- og doktorgradnivå.

Les mer på Universitetsavisa: Store hydrodynamiske laboratorier egner seg ikke til undervisning

Flere andre tungvektere som tidligere leder ved Marinteknisk senter, Oddvar Aam, går ut mot plasseringen på Tyholt, mens dr. ing Elin Marita Hermundstad, som har arbeidet ved Marintek i over 20 år, hevder at forskernes ytringsfrihet er kneblet i frykt for å miste den statlige milliardstøtten.

- Den planlagte løsningen for Ocean Space Centre er sterkt omdiskutert i fagmiljøet. Det stilles kritiske spørsmål vedrørende manglende faglig forankring av prosjektet, markedsgrunnlag, lønnsomhet, og risiko knyttet til selve utbyggingen, skriver hun i et leserinnlegg i Midtnorsk debatt.

Og midt i infernoet står Venstres næringsminister Iselin Nybø, mens havromsentustiast Jonas Gahr Støre lusker i kulissene.

Og snart er det valg.

Det blir spennende å se om noen setter foten ned for det gigantiske milliardprosjektet som etter alt å dømme blir et pengesluk.

Kommentaren ble først publisert hos Nettavisens Norsk debatt.