Gå til sidens hovedinnhold

Hør på ungdommen, hør på Jonas!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hei Jonas,

utrolig kult at du tar penna fatt og skriver et leserinnlegg i retning oss politiker. Det er du som er ungdom, som eier din egen ungdomstid og vet hva som er viktig og uviktig i livet ditt. Når du skriver om din skolehverdag til oss, så er det vår plikt å ta det på alvor. Jeg vet at du ikke er alene om dine opplevelser, Ungdata-undersøkelsen, som du sikkert var en del av, viser at en av fire elever på ungdomsskolene på Steinkjer gruer seg ofte eller svært ofte til å gå på skolen. Samtidig sier åtte av ti elever at de kjeder seg på skolen. Lærerne roper også varsku.

Les også

Vi har kanskje den tristeste skolegården jeg har sett

Med dette som bakgrunn fulgte jeg opp din oppfordring til å ta seg en tur til Egge ungdomsskole, en skole jeg gikk på selv for 20 år siden. Det var som om tiden hadde stått stille. Din farmor hadde så aldeles rett.

Jeg ser at du har fått svar fra ordføreren. Det er sikkert utrolig stas. Hun har rett i at det er bevilget penger til nytt uteområde på Egge, samt at det investeres i skole-PC-er og iPad-er. Dette vil være et løft. Nå på mandag fikk vi vite at de pengene som allerede er bevilget til uteområdet ikke er nok ut fra de planene vi har for uteområdet. Derfor fremmet Arbeiderpartiet i går et forslag om spytte inn mer penger, slik at det blir så bra som vi ønsker oss. Jeg og mitt parti, Rødt, støttet forslaget. Dessverre ble det nedstemt, også av ordføreren.

Jeg blir ekstremt glad når jeg leser din skryt av lærerne på skolen. Jeg personlig kjenner flere av de. Jeg deler din oppfatning. De er strålende. Du er også bekymret for at det er for få lærere og miljøterapeuter, og du reflekterer helt rett når du samtidig skriver at det kan ha en sammenheng med at skolemiljøet har blitt dårligere.

Her har jeg nødvendigvis ikke gode nyheter til deg. 26.mai, i kommunestyret, stemte et flertall for ytterligere kutt på 1,6 millioner kroner i oppvekst.

Dette vil ramme skolene. Ordføreren stemte for dette kuttet. Rødt, partiet jeg tilhører, Arbeiderpartiet, halve Høyre og Frp stemte i mot. For din skole er konsekvensen at miljøteamet blir redusert og sekretæren, Wenche, som du sikkert kjenner, får en 40 prosent reduksjon i sekretærstillingen ved skolen. Disse er viktige for at lærerne skal kunne ha fokus på sin primæroppgave som er å legge til rette for best mulig læring, både for deg og dine medelever. Nå må lærerne gjøre mye av dette selv.

Og helt til slutt, sånn litt på siden: Når dere i samfunnsfag skal jobbe med demokrati, medvirkning og påvirkning, så foreslår jeg at du tar med deg utklipp fra Trønder-Avisa hvor ditt leserinnlegg sto. Si at dette er ditt arbeidskrav, at slik kan det gjøres. Du får av meg full måloppnåelse og karakter 6.

Ønsker deg en god sommer og kameratslig hilsen.

Kommentarer til denne saken