Jeg skulle virkelig ønske at jeg kunne heie fram regjeringas nye klimaplan. Men det er dessverre lite å skryte av i en plan som kommer sju år for seint, hvor det ikke følger penger med tiltakene og som glatt overser alle de største (og derfor viktigste) utslippskildene.

Det er ingen norsk regjering som har gjort nok for klima - heller ikke Ernas. Man skulle jo tro at de siste årenes stadig nye varmerekorder, klimastreiker, regnskogbranner, døende dyrearter og internasjonalt press skulle fått fart på norsk klimapolitikk. Det har det ikke. Høyre har makta, men bruker den til å beskytte oljenæringa heller enn å stanse klimakrisa.

Jeg er helt enig med Kirkeberg i Trøndelag Unge Høyre om at det ikke er fine ord, men faktiske tiltak som stanser klimakrisa. Derfor er det ekstra synd at regjeringa skryter av en “historisk” klimaplan som ikke gjør noe med de største utslippskildene våre og hvor det ikke følger med penger for å gjennomføre dem. Det føyer seg dessverre bare inn i rekken av eksempler på at regjeringa lover nye, flotte mål som ikke blir fulgt opp. Regjeringens gjeldende politikk vil bare gi halvparten av kuttene de har forplikta seg til.

Regjeringa lytter ikke en gang til sine egne utredninger - for eksempel var fjorårets rapport “Klimakur” tydelig på at kjøttkutt er et veldig effektivt klimatiltak, men det har regjeringa glatt oversett i årets Klimaplan.

“Vi skal stanse utslippene, ikke utviklingen” sier Lønseth. Men regjeringa sikrer verken nok utslippskutt eller grønn utvikling. Å kutte bittelitt, slik regjeringa har gjort de siste årene, er selvsagt bedre enn ingenting. Men det kan ikke være målestokken for klimapolitikken vår lenger.

God klimapolitikk defineres av at den gjør de store utslippskuttene, at kuttene gjennomføres raskt og at det blir enklere å velge grønt. Ikke minst, innebærer god klimapolitikk at alle kuttene ikke nulles ut av grå politikk andre steder. Regjeringen, med Høyre i spissen, åpner nye oljefelt, bruker hundrevis av milliarder på mer motorvei, heier fram forbruksfest og nekter å gjøre noe for kjøttkutt. Istedenfor å bruke koronakrisa som en historisk sjanse til å virkelig få fart på grønne jobber, ga de hundrevis av milliarder til oljeindustrien - uten et eneste miljøkrav. Heller ikke klimaplanen gjør noe med Norges største klimaproblem, oljenæringen, og skriver ikke hvordan de skal erstatte den med trygge, grønne jobber

Dette er ikke "utvikling", det er å beskytte en status quo som er i ferd med å ødelegge verdens klima for alltid.

Også lokalt beskytter Høyre gammeldags politikk, heller enn å satse på grønne løsninger. Lønseths kritikk om at utslippene øker i Trondheim lyder derfor ufattelig hult når hennes parti for eksempel konsekvent støtter motorveiutbygging for å gjøre det bittelitt chillere å kjøre bil, heller enn å bruke pengene på tog, buss og sykkelveier.

2020 var det varmeste året noensinne. Verden styrer mot tre graders oppvarming innen utgangen av dette århundret. De neste ni årene er helt avgjørende for at vi skal kunne begrense katastrofale klimaendringer. De store klimatiltakene kan ikke gjøres av noen andre, et annet sted, til en annen tid - de må gjøres av oss, . Høyre er ikke villige til å gjøre det som trengs, men fortsetter å styre på den askegrå samarbeidsplattformen med Frp. Venstre og Krf sitter stille på sidelinja. Derfor er klimaplanen et svik mot oss unge og den siste spikeren i kista for regjeringas klimatroverdighet.

Det finnes bare ett miljøparti som er villig til å gjøre det som må til for å stanse klimakrisa, og det er MDG. Heldigvis er det bare noen måneder til valget.