Gå til sidens hovedinnhold

Hurra for ski-NM

Skal Adressa dekke NM som en ulykke?

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det blir NM på ski i Trondheim. Er kommuneledelsen kollektivt smittet av Vegard Ulvang?

Helt siden det første sjokket midt i mars har alle bransjer og de som naturlig hører til rundt de forskjellige aktivitetene, sett etter muligheter for å drive noenlunde trygt under pandemien – unntatt idretten. Ledelsen i norsk idrett har tidvis vært mest opptatt av å stoppe aktivitet, enten det har vært nødvendig eller ei.

I denne kampen har Adressa og VG ført nærmest en kampanje for å støtte dem. Idretten må stoppes, samme hva slags saklige argumenter som blir lagt på bordet. Det var, som jeg forstår det, skammelig at Norges Fotballforbund ville gjøre som alle andre europeiske nasjoner: Spille landskamper i henhold til de internasjonale planene. Og nå er norsk langrennsledelse den eneste som har skjønt poenget, når Norge som eneste nasjon ikke er representert i de pågående verdenscuprennene.

Hvordan kan disse kreftene akseptere at det blir arrangert NM i Granåsen?

Hvorfor er det opplagt at det er mer forsvarlig å samle seg i det norske epi-senteret, i Granåsen i Trondheim enn i mellom-Europa?

Ola Nordmann kommer av og til i skade for å fremstille seg selv som den eneste nissen i Europa som har skjønt saker og ting. Vi trekker lua ned foran øynene, og ser ting ingen andre ser. I dette bildet har norsk idrett tradisjonelt vært internasjonalt orientert. Inntil nå.

Ingen kan naturligvis reise seg opp og hevde med sikkerhet at det er fornuftig å arrangere NM nå. Vi kan bare håpe at det lar seg gjennomføre, og gi vår anerkjennelse til de som har tvilt seg fram til at det er riktig å prøve. Det ville trolig vært rett å arrangere håndball-EM også, slik Danmark i stedet gjorde.

Antagelig har de rett de nasjonene som deltar internasjonalt i langrenn også. Det gjelder altså alle andre enn Norge. Det kan være at de tar feil, og vi er de eneste som har forstått det. Det virker ikke sannsynlig.

Dessuten er det jo interessant at de øvrige grener i Norges Skiforbund vurderer saken annerledes. Igjen: Det kan hende at langrenn, VG og Adressa er de eneste som har tatt poenget. Når du ser på hvem som har tatt standpunkt på vegne av de tre, virker det ikke sannsynlig.

Den enkelte utøver må naturligvis gjøre sine egne vurderinger, og være trygg på å bli anerkjent for sine avveininger og følelser. Norges Skiforbunds langrennsavdeling må se det større bildet. Det gjør de ikke. Vegard Ulvangs kritikk er høyst berettiget.

Det kan godt være at for eksempel Adressa klarer å snu seg slik at det er riktig å gå langrenn i Granåsen, men ikke i mellom-Europa. Disse avveiningene er så vanskelige at argumentasjonen kan brukes i alle retninger.

Nettopp derfor må alle aktører forstå sine roller. Idretten skal legge til rette for mest og best mulig idrett, også under pandemien, ja kanskje særlig da.

Det har arrangørene i Granåsen gjort. Honnør!

Så skal de bare lukke ørene for den kritikken som kanskje ikke blir fremført, men som logisk sett burde komme.

Adressa må se på det som en ulykke, og behandle arrangementet deretter.

Kommentarer til denne saken