Ranheim har en av landets beste trenere. Det virker det som om de har tenkt å gjøre noe med.

Ranheims fotballag har vært et rent eventyr i mer enn et tiår. Sesong etter sesong har klubben overprestert, i den grad at vi hadde begynt å venne oss til det: Det er vel der klubben hører hjemme liksom, stadig aktuell for eliteserien. Kan hende føler klubbledelsen det også sånn? At fra nå av går det av seg selv. Det er ikke lenger nødvendig å være så opptatt av de opprinnelige verdiene, som kanskje hadde noe med ydmykhet, hardt arbeid og ikke minst; fotballfaglighet å gjøre.

Det er i hvert fall vanskelig å forstå hvorfor den med vitende og vilje, eller enda verre; uten selv å forstå det?, har begynt et arbeid for å svekke trener Svein Maalens autoritet. Det er ikke til å tro når en leser i herværende avis at det ble gjort en undersøkelse i spillegruppen midt i den avgjørende delen av sesongen i fjor, der spørsmålet var: Tillit eller ikke tillit til treneren?

Dummere kan det nesten ikke bli.

Hittil i år virker det som om klubben kontinuerlig har demonstrert det daglig leder omtaler som «takhøyde», gjennom forskjellige prosesser som i sum gir inntrykk av manglende tillit til treneren. Som vår sportsredaksjon helt riktig oppsummerer det: «I vinter har suksesstreneren vært under lupen». Der er det ikke godt å være, gjennom en hel vinter. Ingen blir i hvert fall bedre av det.

Nils Arne har sagt, og han mener det og har praktisert det, at «ingen kan skremmes til å bli god». Er du konstant under lupen, er det menneskelig å bli litt skremt etter hvert.

Svein Maalen er en av landets aller mest kompetente trenere. Han er først og fremst faglig meget sterk, og han må jo ha gjort en brukbar jobb som leder også, med tanke på prestasjonene og resultatene i hans tid som hovedtrener. Ranheim anerkjente i sin tid dette ved å gi ham fast ansettelse.

Det var naturligvis like dumt som det de nå holder på med. De burde vite at ingen varer evig som fotballtrener, ikke en gang Ferguson eller Eggen. Hvis Svein Maalen skulle vise seg å være den første, er det jo lett å eventuelt bare gi ham stadig nye kontrakter.

En trener er dyktig bare så lenge omstendighetene og omgivelsene får det beste ut av vedkommende. Ingen er dyktig i alle situasjoner og klubber. Mange kan være det under gitte omstendigheter. Svein Maalens suksess i Ranheim er først og fremst betinget av hans fremragende ferdigheter om spillestil. Den er grunnlaget for suksessen.

Så kan det til og med hende at det har oppstått litt slurv på dette punktet. Jeg føler kanskje at det ble tillatt litt mer slinger i spillestilsvalsen utover i fjorårssesongen. I så fall fortjener også Svein Maalen at noen utfordrer ham på det. Hvis ikke fortjener han å bli det på andre områder. Alle må innimellom bli det. I beste fall er det det klubbledelsen har ment å gjøre.

Det virker ikke som om den har skjønt grunnloven i den trønderske idrettskulturen: Du må først og fremst bli anerkjent for det du er god i, også kjent som godfot-teorien. Det er sånn Svein Maalen har bygget laget. Sånn burde klubben også bygges.

Nå må treneren få ro, så må han selv stå frem og vise hvem som er Sjefen, og så må alle som vil Ranheim vel håpe at resultatene blir gode når sesongen kommer i gang. Det er så rart med det; det er ingen ting som virker så godt i en fotballklubb som gode prestasjoner og resultater.