Gå til sidens hovedinnhold

Hva med trehusbyen nå?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Levanger, byen vår. Byen vi er så glad i. Byen med hilsegata. Den historiske trehusbyen godt vernet. Tenk hva vi har: Et rikt næringsliv med rundt 800 aksje og dobbelt så mange enkeltmannsforetak. Det rike næringslivet skaffer oss skatteinntekter. Vi er vertskaps by for studenter, akademikere og helsefolk. Reiseliv er i skuddet. La oss satse. Vi har en fantastisk camping. Utvid, forny og sørg for at turistene stopper og blir. Endelig har vi fått smaken på sommerpark. Nå håper jeg virkelig at Hugos Tivoli får eget fast areal og dermed mulighet til å skape noe stort som blir her. Sykehuset må kunne utvide og byen må få vokse. Sett av store areal utenfor sentrum til industripark slik at alt er klart den dagen noen kan tenke seg å etablere virksomhet. Vi har sjø og fjell, skip og jernbane, flyplass og er nært «søta bror». Og ikke minst, Stiklestad like ved.

Vi har Norges mest økumeniske kirkeliv. Og ikke minst, Levanger er Norges eldste by. Er den det da? Slutt opp. Kjør på. Klart den er det! Halsteinborgen, 2000 år gammel, en unik mulighet for markedsføring. Og ikke minst Alstadhaug. Eller hva med Gunnlaug Ormstunge. Vi snakker 1000 år.

Vi har så mye å være stolte av. Men hvor er visjonen? Den røde tråden? Det er en ting Levanger skryter av på skiltingen langs vegene. Jo, trehusbyen. Flott den, med allsidige trehus i Levangers farger. Skal vi satse videre på dette? Ja. Da må vi bygge trehus i sentrum. Ikke blokker. Enkel filosofi. Fortetting må til. Men ikke absolutt midt i sentrum.Så til saken: Levangers havneområder. Selve indrefileten. I dag ser det ut som en «rathaug». Det kan bli en perle. Men da må vi velge å la den bli det. Levanger havn kan bør bli noe unikt. En videreføring av trehusbyen. Det mener jeg virkelig er bærekraftig byutvikling.

Ingen skam å snu, eller? Levangers politikere som har bestemt å fylle opp havna med blokker. Ja riktig, blokker. Neppe i kjent østblokkstil. Men læll. La oss heller utvide trehusbyen med sine særegne småhus. Start opp bulldosere på rekke og rad i Kirkegata og jevn det meste med jorden fra vår hovedgate og ut til sjøen. Bygg opp en trehusbydel med små enheter i Levangers farger. La oss skape kafeer og småhandel i den nye Havnegata. Bygg hotell nærmere Røstad og ikke ødelegg havneperlen med signalbygg.

Slik kan det gjøres, se foto. Sånn kan trehusbyen bli. La oss utvide Levangers trehus i en moderne form. Gjenbruk av den flotte brua. Flytende boenheter ytterst. Egen øy. Er ikke dette bærekraftig? Er det ikke dette som er vårt DNA. Blokkene bygger vi andre steder. Nå kan vi skape noe unikt. Om vi snur da.

Kommentarer til denne saken