Hvem sin helsetjeneste skal vi ha?

Av
DEL

SpaltistDenne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.Debatten om fritt behandlingsvalg har blusset opp igjen. Arbeiderpartiet og SV vil skrote ordningen om de kommer til makta neste år. Men hvem vinner egentlig på det?

Siden Høyre kom i regjering i 2013, har ventetiden i helsevesenet gått ned. Fritt behandlingsvalg gir brukere av det psykiske helsevesenet muligheten til å velge behandlingssted – på statens regning. Da har det ikke noe å si om tilbudet er offentlig eller privat – eller hvor stor lommebok man har – alle får muligheten til å velge det tilbudet som passer best for dem. Og staten betaler.

Du kan se for deg at du skal på fotballkamp på Camp Nou. Der er det plass til nesten 100 000 mennesker – det er halve Trondheims befolkning, det! Det logiske er jo å ha flere innganger, slik at det går noenlunde raskt og enkelt å få inn alle. Men se for deg nå at det kun er én inngang for alle, og at de som har råd, kan kjøpe seg inn en av sideinngangene. Det ville tatt en hel evighet å få inn alle. Det er dette som skjer om man skroter fritt behandlingsvalg.

Hvis vi har fritt behandlingsvalg, vil det være flere innganger til helsevesenet. Alle trenger ikke stå i samme kø, men fordeles utover flere. Da vil vi kunne hjelpe flere, og hjelpe dem raskere.

Selvfølgelig skal vi også utvide og videreutvikle det offentlige tilbudet, men det viktigste bør være at alle får den hjelpen de trenger – ikke at det skal henge et kommunevåpen over døra.

Om vi kutter ut fritt behandlingsvalg, så betyr ikke det at de private tilbyderne forsvinner. Nei, det betyr bare at de som har råd, kan kjøpe seg ut av køa. Med fritt behandlingsvalg, kjøper staten alle ut av køa.

Vi er alle forskjellige og alle vil ikke respondere like godt på samme behandling. Derfor er det nødvendig å ha innovasjon og nytenking i helsevesenet, samt noen litt annerledes tilbud. For at alle skal kunne benytte seg av de ulike tilbudene som finnes og slippe å stå lenge i kø, må vi ha fritt behandlingsvalg.

En av statens viktigste oppgaver er å ta vare på oss innbyggere og hjelpe oss når vi blir syke. Det viktigste da kan ikke være at det på liv og død skal være et offentlig tilbud. Alle skal få den hjelpen de trenger – når de trenger den.

Send debattinnlegg her «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken