Gå til sidens hovedinnhold

Hvem skal servere i det trønderske gjestebudet?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Trøndelag ønsker å markedsføre sin sentrale og lange tradisjon som matprodusent. Og vår matregion, med sitt gastronomiske mangfold fra fjord til fjell, er plukket ut av EU til å være European region of gastronomy i 2022. Vi viser stolt frem både Michelinstjerner, gårdsprodukter i særklasse og ønsker å invitere hele verden for å ta for seg i det trønderske matfatet. Alle holder pusten nå og håper at vaksinen fungerer så vi igjen kan invitere til gjestebud, men da må det være noe å invitere til.

Nye, og nødvendige, innstramminger for å slå ned smitten i samfunnet rammer den allerede hardt pressa opplevelses og -serveringsnæringa. Vi hører om bedrifter som stenger ned, permitterer ansatte og som må gi opp drifta. Både gamle institusjoner og nysatsinger bukker under på grunn av manglende inntekter og voksende utgiftsbunker.

Ny skjenkestopp betyr nye permitteringer og arbeidsløse og om ikke praksis endres får de ansatte også neste sommer avkortet sitt feriepengegrunnlag. Erna Solberg sier at restaurantene gjerne må holde åpen med kun mat, samtidig som vi oppfordres til å holde oss hjemme. Det gjør det veldig vanskelig for bransjen.

Vi må sikre at ikke kompetanse, arbeidslyst og fagmiljø forsvinner, og sammen sikre at det fortsatt finnes gårdsbutikker, serveringssteder, overnattingssteder og en opplevelsesnæring over hele Trøndelag. Og vi må sikre alle de som jobber disse stedene, alle de som igjen er permitterte og usikre på fremtiden. Det er et uttalt ønske at flere unge skal velge utdanning innenfor restaurant og matfag. Men det holder ikke med stjernedryss over utvalgte restauranter og fylkeskommunale satsinger for at unge skal se på mat og opplevelsesnæringen som en fremtidig yrkesvei når bransjen fremstår som usikker.

Fylkeskommunen bør ta sin del av dugnaden og bevilge de krisepakkene som trengs. Gjennom å sikre et fortsatt mangfold i tilbudet, inntekt og trygghet for ansatte, samt krisehjelp slik situasjonen er nå, sikrer vi at Trøndelag fortsatt er en rik matregion når pandemien en dag er over, og gjestebudet kan begynne.

Kommentarer til denne saken