Gå til sidens hovedinnhold

Hvis systemet for smittesporing knekker sammen så er vi fucked

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg skjønner at tiltakene formannskapet vedtok denne uken ikke er fullstendig logiske og forståelige. Det er de ikke for meg heller, men jeg forsøker etter beste evne å lytte til faglige råd, og gjøre egne vurderinger når jeg oppfatter at det er handlingsrom for det. Denne gangen kunne jeg ikke se dette handlingsrommet klart og tydelig, og støttet derfor ikke vedtaket om å tillate skjenking til klokka 22, men stemte for full skjenkestopp i tråd med kommunedirektørens forslag.

Dét er selvsagt heller ikke et standpunkt som er populært overalt, men jeg mener at vi ikke hadde noe bedre alternativ på bordet denne gangen. Det betyr altså at jeg støttet både skjenkestopp, stenging av flere opplærings- og utdanningsinstitusjoner og stenging av treningssenter, for å nevne noe, selv om jeg synes det var et vanskelig valg å ta, fordi det berører så mange. Med tanke på både folkehelse, forhold for studenter og arbeidsplasser.

Forhåpentligvis trenger det ikke å vare lenger enn til 17. februar, som det er angitt i den forskriften som gjelder nå. Og om det må vare lenger, så håper jeg det er under forhold som gir oss noe større handlingsrom med tanke på hvilke tiltak som synes nødvendige.

Les også

Stengte campus, åpne tappekraner

Akkurat nå er det umulig å gi lovnader om noe som helst, annet at jeg som politiker i Trondheim ikke blåser i studenter, treningsglade, restauranter, kjøpmenn, sykepleiere, bussjåfører, renholdere eller andre i denne byen. Og det gjør ikke valg av tiltak noe enklere.

Jeg skjønner godt at studentene reagerer på de seneste tiltakene, selv om institusjonene kan tilpasse seg noe, dersom tilgang til lokalene er avgjørende for studenter som er avhengig av forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt, og det er nødvendig for å opprettholde progresjonen i studiet. Det er noe vesentlig ved studenttilværelsen som forsvinner for de fleste, når en ikke kan bruke campus.

Jeg skjønner også at mange er fortvilte over at de ikke får trent på treningssenteret, og blir henvist til utetrening som alternativ. For mange er det nok et godt alternativ, men samtidig er det nok flere av disse som allerede trener ute, og derfor ikke blir rammet særlig hardt av treningssenterstoppen.

Selv har jeg kun vært støttemedlem på treningssenteret det seneste året, uten at jeg kan legge skylden på korona. Om jeg likevel hadde vært aktivt medlem, så ville de 20 minusgradene på gradestokken effektivt ha stoppet meg fra utetrening torsdag morgen. Det passer ikke noe særlig for meg. Og slik tror jeg det er for flere.

Tiltakene vi nå har innført skyldes ikke høye smittetall. Tiltakene skyldes at vi har behov for å redusere den sosiale kontakten mellom folk, fordi vi har fått kunnskap om at vi har muterte varianter av viruset i kommunen vår, og at dette så langt vi vet er svært smittsomme virusvarianter. I tillegg har vi opplevd villsmitte og smitte vi strever med å finne kilden til. Det betyr at det går bærere av et svært smittsomt virus rundt i samfunnet, uten å være klar over at de kan smitte andre, som potensielt kan bli veldig syke.

Selv er jeg ikke spesielt bekymret for å bli alvorlig syk, men man kan visst aldri vite noe for sikkert med dette viruset. Det er uansett de eldste og sykeste blant oss vi mest av alt forsøker å skjerme gjennom effektiv smittesporing, karantene og isolasjon. Og vi forsøker å unngå full nedstenging av samfunnet. Når noen går rundt med smitte uten å vite om det, kan de også smitte svært mange, før det blir oppdaget. Dette setter smittesporerne våre under et enormt press. De arbeider allerede langt mer enn det en vanligvis kan forvente av folk.

Hvis systemet for smittesporing knekker sammen så er vi fucked. Hvis det er lov å si. Da blir det enda kjipere å bo i denne kommunen, enn hva det har vært så langt i denne koronasituasjonen. Selv om det har vært, og fortsatt er, kjipt nok.


På Trønderdebatt foregår nå en større debatt om den siste runden med koronatiltak i Trondheim. Les alle innleggene her:

Les også

Jeg er så enig med studenttinget!

Les også

Aldri før har livet føltes mer meningsløst

Les også

Hva tror myndighetene folk er laget av?

Les også

Jo mer uforholdsmessige tiltakene oppfattes å være, jo mindre vil de bli etterlevd.

Les også

Stengte campus, åpne tappekraner

Kommentarer til denne saken