Gå til sidens hovedinnhold

Hvis vi hører mer på Bendik (22), så skal du ikke se bort ifra at han får åpnet breddefotballen også.

Hvis oppmykningen i skjenkereglene nå blir en realitet, er det jo nesten så en ikke tror det som skjer i kultur- og utelivstrondheim akkurat nå.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det avgjøres senere tirsdag. Foranledningen er verd en Bones/Løseth/Havdal-oppsetning på et nedstengt kulturhus. Men det skjer her og nå, for åpen scene. Den alltid så unisont enige bransjen har nemlig funnet seg en skyteskive. Da er det ikke så nøye at målet til forveksling ligner på deg selv, bare i en annen innpakning.

De som styrer med skjenking, uteliv, kulturliv, sceneliv og konsertliv i Trondheim har klaget på for restriktive skjenkeregler i flere måneder, i flere ulike omganger. Nå sist var det skjenkestoppen som var for brutal, kanskje helt betimelig påpekt. Det må da gå an å kose seg med en bitteliten øl eller et høyt og stødig glass vin om du likevel er ute for å smake på gourmethovedstaden. Problemet var at det var først da Bendik Rognes (22) ytret omtrent det samme, i en litt mer unorsk bekledning, det ble skikkelig trøkk.

Hans største sitater er allerede klassikere, og pirker ikke bare litt i de vedtatte reglene vi nå er blitt så vant til å stille oss bak, men dasker også med begge håndflatene på den trønderske folkesjela. «Det må være mulig å gå ut og kose seg med gutta boys» sa Bendik og tok sammen med gjengen sin på seg ansvaret for at utestedene holder seg flytende gjennom pandemien, siden de «blar opp mye laks».

Jeg måtte google, men har nå skjønt at «laks» er en metafor for de aller største sedlene. Ellers var det første intervjuet i Adresseavisen spekket med mer eller mindre humoristiske sitater, servert i en uhøytidelig setting. Senere har han utdypet kommentarene både her og der, til stadig større vemmelse. Bendik Rognes (22) var herved kronet som et nasjonalt symbol på lemfeldig omgang med smittevernreglene. Selv om han hevder å følge dem.

Og da lederen for byens smittejegere brukte det mest berømte sitatet hans i et oppklaringsinnlegg, mente Adressa at Bendik måtte få svare for seg igjen. Det var ikke utelivs- og kulturbransjen enig i. Ikke nødvendigvis på grunn av det han sa, som etter hvert flere og flere stilte seg bak mandag (til og med kommunedirektør Morten Wolden mente at Rognes hadde «gode poeng»!), men på grunn av at han henger på feil utested, har på seg feil klær og ikke har bra nok jobb.

Les også

Du blir ikke mindre smitteførende av å legge igjen «laks» på utesteder

I den ene enden ganske godlynt erting, i den andre enden mobbing og klasseforakt. De røffeste karakteristikkene jeg så ble slettet, mens Nidaros-spaltist Maria Cans søte, men helt urimelige og irrelevante tweet ble stående: «Honey. Du jobbar som väktare».

Da måtte Rødt-politiker på en helt annen kant av landet, Mímir Kristjánsson, ile til og arrestere en av byens vanligvis mest befriende stemmer og spaltister: «Er ikke en vekter faktisk en fagperson når det kommer til å fortelle en ordfører om hvordan man oppfører seg på byen? Man kan gjerne mislike stilen til Bendik (22), men jeg skulle ønske politikerne i dette landet hørte mer på vektere. Og mindre på rådgivere».

Kanskje er det akkurat det politikerne i byen nå har gjort. Det er ikke sikkert han har trukket i så mange tråder som jeg dagdrømmer om, men noen må skrive en komedie om denne siste vendingen i kampen om skjenkingen. Så får vi, og en ellers åpen og liberal bransje, kanskje høre litt mer på Bendik (22) eller andre 20-åringer som nå står midt i det tilsynelatende viktigste slaget om smitten i mellomtiden.

Både landsdelens fylkesordfører, hele Arbeiderpartiet hans, resten av opposisjonen og 50 000 breddefotballspillere stiller seg bak min favoritt av Bendik Rognes’ mange mitraljøser – og gode argument for å åpne et felt som har vært strupet i 15 måneder: «Fotball er et lagspill. Ballen har rulla fram og tilbake uten noen skåringer lenge nå. Dette funker ikke».

Kommentarer til denne saken