Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor kontrollerer og bøtelegger ikke politiet syklistene?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bakgrunnen for dette innlegget er oppslaget i Nidaros 10. september: «Oppgitt over syklisters hensynsløse adferd: - Enten så kan de ikke reglene, eller så driter de i dem».

Anders Sjøtrø med medarbeidere gjør en kjempejobb i trafikksikkerhetens tjeneste, blant annet ved daglig å kontrollere bilister i et stort omfang. Det er ikke tvil om at dette har virket positivt inn på ulykkestallene, som på landsbasis stadig ser ut til å ha en positiv nedgang. Det er bra.

Fullt så bra er det imidlertid ikke at fokuset på kontroll av syklistene ikke ser ut til å være helt på det samme nivå. Dette er synd, for store deler av sykkelkulturen i Norge er ikke bare dårlig – den er elendig! Det sykles mot kjøreretninger og rødt lys, vikeplikten brytes og ikke minst er det manglende eller dårlig lysutrustning på en altfor stor andel syklister.

Når så Sjøtrø står fram i Nidaros og sier at «fraværet av kontroller delvis skyldes at det i samfunnet er en manglende sosial aksept for kontroll av syklister», da blir undertegnede noe betenkt. Tror man for eksempel at den «sosiale aksepten» av ulovlig mobilbruk er særlig stor ute i samfunnet?

På dette feltet er det imidlertid omfattende og god kontrollvirksomhet, mens mørkkledde kamikaze-syklister i Trondheim og ellers i området vet at de stort sett kan ture fram som de vil uten fare for kontroll og tilhørende bøtelegging. Det er i mange tilfeller et under at det går bra, og artikkelen i Nidaros 10. september setter et godt fokus på noen syklisters uvettige og delvis hensynsløse adferd. Nå må ikke alle skjæres over en kam, for det er også mange flinke syklister som både etterlever trafikkreglene, viser hensyn og som har både lysutrustning og synlig bekledning, alt i topp stand.

I nevnte artikkel står det videre: «Vi har ikke en sterk kultur for å straffe syklister. Når aksepten for å bøtelegge syklister er så lav, så sitter det noe lengre inn for oss å ha slike kontroller». Mitt enkle spørsmål til Sjøtrø og politietaten er derfor: Har dere i det hele tatt tenkt på å starte arbeidet med å opparbeide en noe bedre kultur for å kontrollere/straffe ureglementert adferd hos syklister, inkludert manglende belysning i den mørke årstida?

Det er vel nesten bare å stille seg opp på de store sykkelinnfartene til Midtbyen i morgenrushet, så tror jeg dere vil gjøre en bra fangst og også bidra til starten på en bedre sykkelkultur enn den vi knapt ser i dag. Mange vil sette pris på at politietaten tar tak i denne saken før den bidrar ytterligere på ulykkesstatistikken. Den «fredningen» av syklister som kommer til uttrykk i Sjøtrøs utsagn bør snart være over.

Kommentarer til denne saken