Gå til sidens hovedinnhold

I mangel på klar beskjed fra helseministeren ber jeg til studentene: Ta ansvar, utsett festen!

Artikkelen er over 1 år gammel

Ingen fest er verdt en ny smittebølge med en ny nedstenging!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste ukene har smitteutviklinga i Norge tatt en dramatisk vending. Det er nok flere årsaker til det. Åpning av grensene har åpenbart vært en årsak, etter min mening var det helt unødvendig å åpne så tidlig. Nordmenn var innstilt på at årets ferie skulle tilbringes i Norge.

Den andre hovedårsaken er fester hvor avstandsreglene ikke blir overholdt. Smitteøkningen er skremmende høy blant ungdom. De tåler kanskje å bli smittet, men foreldre, besteforelde og folk i risikogruppen tåler det ikke, og samfunnet tåler ikke en ny nedstenging. Ungdom utvikler i liten grad symptomer og kan derfor spre smitte til mange fordi de ikke har noen mistanke om at de er syke.

Jeg ble ganske overrasket når det gikk opp for meg at fadderuka i år ikke var avlyst. Jeg har stor forståelse for at det er viktig for studenter som kommer fra alle kanter av landet å bli kjent med hverandre og at fadderuka er et minne for livet, men vi er fortsatt midt i en pandemi. Universitetsstyrte aktiviteter hvor én meter avstand og god håndhygiene er på plass kan gjennomføres, men arrangementer med alkohol bør ikke tillates.

Det er ikke mulig å overholde smittevernrådene hvis fadderuka skal gjennomføres tilnærmet likt som tidligere. Ingen husker en meters avstand når festen er godt i gang.

Det ser vi på tilbakemeldinger fra hele landet.

I vår ble russefeiringa avlyst, en feiring av at tre års skolegang er over, en feiring som de fleste har planlagt i årevis. Russen tok ansvar og oppførte seg eksemplarisk. Feiringa ble avlyst selv om russetida aldri kommer i reprise, de tok en for laget.

Nå er det studentenes tur til å ta ansvar. De fleste av nye studenter er de samme som gikk glipp av russefeiringa i år, jeg har stor forståelse for at det er bittert om de også går glipp av fadderuka, men den festen kan utsettes til smittesituasjonen er under kontroll.

Blir fadderuka en gedigen smittespredning som gjør at samfunnet igjen må stenges ned, har russen gått glipp av russefeiringa helt forgjeves og vi får en ny gigantregning som ungdommen til syvende og sist må betale.

Her burde regjeringa si klart ifra at festen, også hjemmefester og parkfester, må utsettes til pandemien er under kontroll.

I mangel på klar beskjed fra helseministeren ber jeg til studentene: Ta ansvar, utsett festen! Ingen fest er verdt en ny smittebølge med en ny nedstenging!

Les også

Vi som faktisk kan sørge for at folk kan drikke på en forsvarlig måte, får svi

Kommentarer til denne saken