Kjære Stig Jakobsen. Har fulgt debatten etter ditt utspill «Trønderrock - lungesykdommen fra Namsos» og må innrømme at du som journalist burde gjort en bedre research om du ønsker å framstå som en seriøs journalist og redaktør, og du viser vel bare med utspillet at du er ganske så historieløs.

For begrepet «trønderrock» er ikke et begrep som i sin tid oppsto i Namsos eller Namdalen for den saks skyld. Nei, kjære kollega. Begrepet «trønderrock» oppsto faktisk i Trondheim, sommeren 1972.

Da spilte nemlig namsosbandet Prudence for første gang foran et større publikum på Småbergan-festivalen i Trondheim med den nye besetningen bestående av Åge Aleksandersen, vokal og gitar, Per Erik Wallum fløyte og vokal, Kjell Ove Riseth bass, Terje Tysland, trekkspill og gitar, Johan Tangen, mandolin og undertegnede trommer. Altså første gang med den unike kombinasjonen av fløyte, trekkspill og mandolin. Og joda, vi tok publikum med storm.

Og etter vår opptreden trakk vi oss tilbake til band-bussen som var parkert på festivalområdet, og etter en liten stund stakk den unge, lovende journalisten Bertil Lien fra ærverdige Adresseavisen hodet inn i bussen med følgende spørsmål: «Dere spiller jo trønderrock dere?». Hvorpå både Åge og jeg nikket, nærmest bergtatt. For ikke så vanskelig å skjønne at vi nå hadde fått servert på et gullfat en merkevare som ville sette oss på det nasjonale musikkartet, noe som jo i etterkant har vist seg å stemme ganske så bra.

Og mitt poeng? Jo…Trønderrock er et begrep som oppsto i Trondheim på en lokal trondheimsfestival, av trondheimsjournalist Bertil Lien og som først ble omtalt i trondheimsavisen Adressa. Sånn bare for å ha nevnt det.