Gå til sidens hovedinnhold

Ikke la funksjonshemmede kjempe alene!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Snart er det stortingsvalg i Norge, men er Norge virkerlig utformet for funksjonshemmede? Jeg spør som bruker, og som medlem i Norges Handikapforbund og i Venstre.

Når Fagforbundet har åpnet opp døra til å få brukere tilbake til Bofellesskap, det finnes ikke noen fasitsvar på det. En ting er sikkert er livet mitt som bruker er kjempeforbedret etter at jeg har flyttet inn i bofellesskap i stedet for å bo i egen bolig. Jeg roser tjenesteyterne som arbeider på dette Bofellesskapet for for funksjonsnedsettelse A-blokka i Namsos for god omsorg og pleie.

En ting som budskapet til Fagforbundet kommer fram at det lønner ikke seg at brukerne eier sine hus eller leilighet av det form. Hvis det forekommer så må arealet være så stort inne i hus eller leilighet til at personalet må ha eget støyskjermet rom for å kunne arbeide der. Resultatet tilsier helt noe annet i virkeligheten.

Dette er virkeligheten i Norge i dag. Dette utenforskapet kjenner 20 prosent av den norske befolkingen på.

Hver eneste dag opplever funksjonshemmede i Norge menneskerettighetsbrudd, og det er et resultat av en feilslått politikk som dere har tillatt - en politikk som har gått alt for langt!

Men nå er det nok! Dette valget må bidra til en ny kurs. Vi krever handling nå, og her er hva du kan gjøre:

Ikke vær en politiker som skryter av at du har fiksa den ene rampa eller at du synes det er trist at ting tar tid. Bli en politiker som har kampen mot utenforskap som din hjertesak og invester i likestilling og tidenes største holdningskampanje.

Ikke la funksjonshemmede kjempe alene for tilgang på enkle justeringer i dagens system, men lag et nytt system hvor likestilling av funksjonshemmede er like naturlig som likestilling av kvinner.

Fordi årsaken til at likestilling av funksjonshemmede går feil vei i dag skyldes ikke først og fremst at ting tar tid, det skyldes at dere har tillatt å føre en politikk som behandler funksjonshemmede som pasienter og brukere, fremfor likestilte borgere.

Det må det bli slutt på. Enig?

  • 64 prosent med funksjonsnedsettelser fullfører ikke videregående skole, mot 14 prosent i befolkningen ellers.
  • Altfor mange unge med funksjonsnedsettelser møter systemer som ikke har tro på deres muligheter, og får uføretrygd i 18-års gave.
  • Bare drøyt 40 prosent av alle funksjonshemmede er i jobb. Over 100 000 står ufrivillig utenfor arbeidslivet.
  • Det handler om menneskesyn, likestilling og samfunnsøkonomi.

Kommentarer til denne saken