Gå til sidens hovedinnhold

Ikke riv sykkelheisen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som én av de nærmeste naboer av sykkelheisen Trampe i Brubakken, er jeg helt overbevist om at den må bli tatt vare på. Hold den operativ, til glede for innbyggere, gjester og turister.

Det var Jarle Wanvik som oppfant sykkelheisen, som også fikk den finansiert, bygget og åpnet 18. august 1993. Det var da den første og eneste sykkelheis i verden. Wanvik hadde flere motstandere, som ikke ville ha denne «idiotiske» konstruksjonen. Noen mente de kunne bevise at den ikke ville fungere, og det var faktisk en delvis riktig påstand. Første versjon ble modifisert flere ganger.

Det var et kunststykke å komme i gang. Problemet var at heisen bråstartet, og man mistet grepet på fotplata. Fotplatas forbindelse til kjeden, var også såpass svak at den ble ustødig. Forbindelsen ble forsterket, og startpunktet ble ombygd til myk start. En lang arm kom glidende ut fra startboksen, ganske sakte, og akselererte til normal fart var oppnådd. Hoppet man av, eller mistet fotfestet i løpet av turen, fortsatte fotplata på oversiden av skinnegangen helt til toppen, og dette kunne frembringe en del farlige situasjoner.

En sikkerhetsregel i EU stoppet driften i 2010. Diverse utslitte deler ble byttet, og fotplata ble omgjort til en pinne som forsvant under skinnegangen hvis passasjeren hoppet av, eller mistet grepet. Heisen ble gjenåpnet 1. juni 2013. Ombyggingen kostet godt og vel seks millioner kroner, finansiert av Miljøpakken.

Sykkelheisen var en god idé som fungerte godt. Man kan kanskje stille spørsmål ved om heisen i dag er utkonkurrert av el-sykler. Der er jeg uenig. Man bruker mye mere krefter på å komme seg opp bakken med en el-sykkel, enn ved å kun stå på denne pinnen. Trampe har fraktet opptil 30 000 syklister i året. Det morsomme er at da er muligens antall ungjenter med barnevogn ikke tatt med. De hadde foten på pinnen og barnevogna foran seg.

Sykkelheisen Trampe er en representant for det som vi i dag kaller Teknologihovedstaden. Ikke riv sykkelheisen. Det har blitt gjort alt for mye skadeverk i denne byen gjennom tidene. Det vil, sannsynligvis, aldri bli bygget en ny et annet sted. La oss for all tid bli kvitt «riv skiten»-holdningen.

Kommentarer til denne saken