Gjenåpningsfesten fra september i fjor sitter friskt i minne. Fulle barer og utesteder, historier om spontan allsang av «Ja vi elsker» på trikken i Oslo, fyrverkeri og dans i gatene. Det minner litt om tilstandene vi ser i Danmark nå. Slik blir det ikke i Norge fremover.

De fleste av oss er nå drittlei korona, nedstengning, hjemmekontor, munnbindpåbud, én-meteren og antallsbegrensninger. Kveldens pressekonferanse er et skritt i riktig gjenåpningsretning av samfunnet vårt. Det er ikke et sjumilssteg, men heller ikke et museskritt.

Endelig kan nyansatte møte på kontoret og bli kjent med sine kollegaer. Endelig kan studentene fase ut digital undervisning til fordel for fysisk oppmøte og interaksjon med professorer og medstudenter. For utelivs-, serverings- og kulturbransjen er kveldens lettelser begynnelsen på en sårt tiltrengt gjenåpning. Skjenkestoppen oppheves, og det gjøres mange unntak for én-meteren i ulike sammenhenger, som på kulturarrangement med faste tilviste plasser.

Vi beveger oss i retning en mer normal hverdag, selv om det akkurat nå ikke er duket for en 2019-normal eller danske tilstander.

Kveldens lettelser til tross, særlig serverings- og utelivsbransjen møter likevel utfordringer fremover. Blant annet må énmeteren overholdes, dermed blir det ikke akkurat fritt fram i utelivet. Det vil føre til videre inntektstap.

Så selv om enkelte av oss som er så uendelig klare for et liv i mer frihet og færre restriksjoner, er skuffa etter pressekonferansen i kveld, betyr ikke det at resultatet av lettelsene er skuffende fra regjeringens side. Tvert imot.

Som leder for Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, påpeker, er frykten for å slippe helt opp at sykefraværet i helsetjenesten vil stige såpass at kommunene vil slite med å sikre befolkningen tilgang til helt grunnleggende helsetjenester. Det var også sentralt i statsministerens innlegg: «Vi skal ikke slå ned smitten, men bremse veksten nok til at vi beholder kontrollen. Det er nødvendig for å unngå at det blir så mange syke samtidig at et skyhøyt sykefravær gjør at hjulene i samfunnet ikke går rundt».

Regjeringen kan ikke gjøre alle til lags. Det vil alltid være kritikere som mener regjeringa har åpnet for mye eller ikke åpnet nok. Det regjeringa kan gjøre, er å begrense smittespredningen på en slik måte at helsetjenestene våre ikke kollapser, samtidig som en økende andel av befolkningen stadig går mer lei myndighetenes begrensning.

Regjeringen sender et viktig signal med kveldens pressekonferanse. De ser frustrasjonen til bransjene som sliter – og som har slitt under hele pandemien, og de anerkjenner studentenes behov. Regjeringen tar også de mulige utfordringene med frislipp på alvor. Kveldens pressekonferanse viser en regjering som evner å se kompromissene vi har behov for.

Regjeringens gjenåpningsplan av Norge er preget av alvor. Vi nærmer oss et lys i enden av koronatunnelen. Samtidig vet vi av erfaring at situasjonen raskt kan snu. Vi vet nå at lettelser og gjenåpning ikke betyr at vi er kvitt viruset. Det betyr at vi midlertidig kan leve litt mer normalt. Første del av dette forsøket på gjenåpning er viktig, klokt og alvorstynget.

Selv om flere av oss gjerne kunne sett for oss en reprise av gjenåpningsfesten fra september 2021 nå, med fyrverkeri, dans i gatene og spontansynging av «Ja vi elsker» på trikken, er dette en ansvarlig og riktig måte å gjenåpne landet på.