Gå til sidens hovedinnhold

Ingen må bli overrasket om statsminister Erna Solberg vil dukke opp hyppig i Trondheim i året frem til valget

Artikkelen er over 1 år gammel

Trønder-Avisa og Nidaros har gjennomført en egen Stortingsmåling for Trondheim for å ta temperaturen på velgerne i Trondheim ett år før valget. I denne gjestekommentaren gir Johan Giertsen fra Poll of polls sin analyse.

GJESTEANALYSE

Trondheim-målingen fra Nidaros og Trønder-Avisa viser Norge i miniatyr, men med enda sterkere utslag enn i landet som helhet.

Arbeiderpartiet blir målt til 22,6 pst mot 33 pst i stortingsvalget for tre år siden. Støres partifeller i trønderhovedstaden har det samme problemet som i landet ellers, at mange velgere har satt seg på gjerdet eller vil stemme på andre partier. I Trondheim vil bare 47 prosent av Arbeiderpartiets 2017-velgere stemme på partiet hvis det var stortingsvalg i dag. Det er et enda kraftigere og mer negativt signal fra velgerne, enn gjennomsnittet i landet.

Hvordan kan Arbeiderpartiet styrke seg?

Målingen peker på to veier:

  • Det første er å mobilisere velgere som stemte Ap i 2017, men som nå er på gjerdet. Det er ti tusen velgere.
  • Det andre er å overbevise velgere som stemte Ap i 2017, men som nå vil stemme på andre partier.

Kan Ap finne nøkkelen som både kan hente tilbake velgere fra Sp og SV – som er store velgertyver i Trondheim – og mobilisere gjerdesittere, vil målingene vise hyggeligere tall for Støre, Ottervik og Kjerkol. Kan Arbeiderpartiet overbevise om at partiet har den styringsevnen som tradisjonelt har preget partiet, vil sjansene stige for et valg neste år som partiet kan være bekjent av.

Høyre ble målt to promille over Ap i Trondheim (22,8 mot 22,6). Forskjellen er så liten at det ikke er mulig å si om Ap eller Høyre ville blitt størst i Trondheim hvis stortingsvalg i dag.

Trass i denne målingen, har Høyre i Trondheim en vei å gå for å ta steget opp blant Høyres sterke byer i det sørlige Norge. I stortingsvalg må vi tilbake til 1980-tallet for å finne Trondheim Høyre over 25 pst.

I Trondheim er mer enn hver femte høyrevelger fra 2017 på gjerdet. Det er flere enn landssnittet. Kan disse fem tusen velgerne hentes tilbake, kan partiet se oppover 20-tallet.

Ingen må derfor bli overrasket om statsminister Erna Solberg vil dukke opp hyppig i Trondheim i året frem til valget.

Kommentarer til denne saken