Det å bli permittert fra jobben sin er noe de fleste av oss ønsker å unngå. Det innebærer å miste inntekt og det lager skjær i en økonomisk sjø som mange, selv med jobb, synes det er vanskelig å navigere i disse tider. Det er derfor hjerterått å lese at det permitteres over en lav sko i laksenæringa. Hundrevis av arbeidere permitteres i de kaldeste, mørkeste og – for mange – dyreste månedene i året.

Dette har da laksebaronene hevdet at de har gjort på bakgrunn av at regjeringa skal innføre en grunnrentebeskatning på laksenæringa; en form for leie som selskapene betaler til staten fordi ressursene de tar i bruk er begrensede ressurser som de låner av Norge. Det er altså på bakgrunn av en grådig stat, hevder laksenæringas topper, at de må kaste over 700 dyktige trønderske arbeidere ut i vinterkulda.

La oss se bort ifra at disse skattepengene i stor grad går til å muliggjøre verdiproduksjonen til laksenæringa ved å vedlikeholde veier, utdanne arbeidere og holde den arbeidende befolkningen sunn og sterk. Ja, la oss i det hele tatt se bort ifra at skatten ikke hentes inn for moro skyld men fordi man ønsker å bygge et sterkere og robust Norge hvor alle nordmenn kan ha tak over hodet og mat på bordet.

Selv om vi gjør alt det så faller likevel laksebaronenes begrunnelser totalt på sin egen urimelighet. Permitteringene ble sendt inn lenge før regjeringa varslet en grunnrentebeskatning på oppdrett. Lakseoppdrettens konger og dronninger hadde, med andre ord, allerede planlagt å brutalt fjerne inntekten til de som skaper deres rikdom – grunnrentebeskatningen kom bare som et enkelt påskudd.

Er det egentlig noe som er mer forkastelig enn å dolke sine egne arbeidere i ryggen og så slå politisk mynt på det i nasjonale medier? I tillegg til at arbeidsgiverne kort tid før permitteringene, bevilget seg selv et rolig utbytte på over to milliarder kroner.

Mens arbeiderne som har skapt disse milliardene må skrape sammen til det tidligere nevnte taket over hodet og maten på bordet etter å ha blitt permittert av sine arbeidstakere, kan eierne slå hæla i taket på en real utbyttefest.

Mens de fleste av oss har juletradisjoner som består av pepperkakebaking eller gaveplanlegging så har altså arbeidsgivergjengen i laksenæringa gjort permittering av arbeidere og milliardutbytte til eiere til sin juletradisjon. Dette er tross alt ikke første gang de gjør det slik. Forskjellen er imidlertid at de nå også prøver å slå politisk mynt på sitt eget maktmisbruk for å unngå at superutbyttet reduseres.

Hanlons barberhøvel hevder at man ikke bør ta utgangspunkt i ondskap hvis noe kan forklares i ignoranse eller dumskap. Sjeldent tror jeg at norske samfunnsaktører som gjør skade faktisk forstår at de skader eller ønsker å skade. Men her er fakta på bordet så innlysende, så tydelige, og så hjerterå at det simpelthen ikke kan forklares med ignoranse fra eiernes side.

Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør. Innfør grunnrentebeskatning!