Gå til sidens hovedinnhold

Janssen-vaksine? Ja takk! 

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Neste sommer finnes ikke når man er 32 heller, Bent Høie. Derfor vil jeg ha Janssen-vaksinen nå. Men, da må jeg få lov til å ta en av de mange vaksinene som støver ned på et lager i Oslo.

Covid-19 er en møkkasykdom jeg tror vi alle er klar for å bli kvitt så snart som mulig. Vi er enormt mange som rett og slett gleder oss til å bokstavelig talt brette opp ermene å få et stikk med høyteknologisk vaksine som skal gi oss normaliteten tilbake, både som individ og samfunn. Men, etter vaksineforsinkelser, omprioriteringer og usikkerheter kan det se ut som om de som er i min gruppe kan vente seg vaksine en gang i uke 31 (kanskje), om prognosene holder.

Da er det enormt frustrerende å lese om at vi som nasjon sitter og ruger på 200 000 vaksiner mot Covid-19 som vi helst ikke vil bruke på befolkningen. Dette er en vaksine man bare trenger ett stikk av, så dette kunne gjort 200 000 tusen mennesker, hele Trondheim fullvaksinert.

Når vi er en del av en stor verden virker en slik prioritering utrolig egoistisk, all den tid mange land sliter med å få vaksinert sin befolkning så har vi den luksusen som er å sitte med hundretusenvis av vaksinedoser støvende ned på lager.

På individnivå er dette også enormt frustrerende. Jeg følger smitteverntiltakene lojalt, men, jeg vil ut av denne pandemien så fort som mulig. Jeg vil leve normalt, og jeg vil reise på tur til Sverige for å handle uten andre sanksjoner enn å bli beskyldt for å være harry. Eller, å besøke venner og familie som tilfeldigvis bor et annet sted enn i Norge som man ikke har sett på lenge. Jeg vil heller ikke være en smitterisiko. Jeg har ikke lyst på Covid-19, men jeg har også lyst på friheten min. Dette kan løses ved å gi meg vaksine. Ikke ved å snike i den ordinære vaksinekøen, for prioriteringen av den ordinære køen er fornuftig, selv om det betyr at jeg er sist.

Normalt vil man som lekmann veie ulempene ved en medisin mot ulempene ved en sykdom. Derfor tåler man gjerne alvorlige bivirkninger av medisiner når man skal behandle alvorlig sykdom. I denne pandemien er det en faktor til som tynger, og det er begrensningene i bevegelsesfriheten. Koronapasset rulles ut for mange, men å kunne reise til utlandet krever enda vaksinering. I tillegg har man den selvpålagte bevegelsesfriheten fordi man lojalt følger smitteverntiltak, og man begrenser kontakt. Sitter på hjemmekontor og er ikke mer ute enn nødvendig. Dette tynger. Samtidig kan jeg vanskelig påstå at det medfører alvorlig psykisk lidelse.

Men, er det rimelig å legge terskelen for å ta Janssen-vaksinen så høyt? Med så høye skanker for å ta vaksinen skulle man tro bivirkningene var svært alvorlige, med høy sannsynlighet. Ifølge amerikanske CDC oppstår de alvorlige bivirkningene ved Janssen-vaksinen ved 7 av 1 million vaksinerte kvinner i alderen 18-49 år, enda mer sjeldent for menn og kvinner som ikke er i den nevnte aldersgruppen.

Den risikoen fremstår som forsvinnende liten. Spesielt sett i sammenhengen med de restriksjonene i bevegelsesfrihet man har som uvaksinert. Det er lett å forstå hvorfor mange leger ikke vil sette Janssen-vaksinen, når myndighetene rett ut fraråder denne. For de aller fleste leger har nok lite annet faglig forsvarlig valg enn å følge retningslinjene.

Regjeringen var tidligere tydelig på at det enkelte individ burde få mulighet til å selv ta et informert valg om å ta Janssen-vaksinen. Men, de endte med å dra bena etter seg og bruke uforholdsmessig lang tid på å etablere et system for at frivillig kunne ta vaksinen, men endte med et system hvor nærmest ingen kvalifiserer og omtrent ingen leger ønsker å sette vaksinen. Argumentasjonen er at man snart får ordinær vaksine uansett, men vaksine-leveransene forsinkes, og med det skyves det på når jeg kan få lov til å gå tilbake til et litt mer normalt liv.

Vi må heller ikke underslå viktigheten av når man får vaksinen. Å kunne gå sommeren i møte som fullvaksinert, beskyttet fra Covid-19 og med mye større bevegelsesfrihet vil ha enormt stor verdi for mange. Neste sommer finnes ikke når du er 32 heller, Bent Høie. Nå har regjeringen brukt så lang tid på å bestemme seg at en sommer som fullvaksinert er utenfor rekkevidde for oss som er sist i den ordinære køen.

For mange av oss som står helt sist i den ordinære vaksinekøen fremstår dette vaksinevalget som enkelt, om det ikke var for den paternalistiske holdningen til regjeringen, hvor det kan synes som om vi ikke selv evner å vurdere risikoen ved å la oss vaksinere av Janssen-vaksinen.

Nå har vi lojalt fulgt smittevernreglene for å beskytte eldre og mennesker i risikogruppene. Vi har holdt oss hjemme og brukt munnbind for å ikke overbelaste helsevesenet.

Enten er vaksinen utrygg og da bør ingen få den, og de som oppfyller regjeringens snevre vilkår for Janssen bør prioriteres i det ordinære vaksinasjonsprogrammet. Eller, så er den trygg nok og da bør det være helt og holdent opp til det enkelte mennesket om man ønsker å ta vaksinen med den svært lave risikoen det innebærer.

Nå er vi på oppløpssiden, da er det bare rett og rimelig å sørge for at vi kommer oss ut av dette så fort som mulig. Det gjør vi bare ved å vaksinere flest mulig, fortest mulig. Da kan vi ikke ha 200 000 vaksiner stående ubrukt. La oss som ønsker det få en Janssen-vaksine. Så er det raskere plass til noen som heller vil ha vaksine i det ordinære programmet.

Kommentarer til denne saken